x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget S-a aprobat: 3G în 900MHz

S-a aprobat: 3G în 900MHz

27 Iul 2009   •   00:00

Consiliul de miniştri ai Telecomunicaţiilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a aprobat utilizarea benzii de 900 de MHz pentru furnizarea de servicii broadband în 3G/UMTS.



Directiva GSM revizuită, care va intra în vitoare în luna octombrie a acestui an, va stimula concurenţa pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor mobile şi va contribui la extinderea mai rapidă a serviciilor mobile în bandă largă (broadband), iar sectorul telecom va realiza economii estimate la 1,6 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.

Comisia a propus, în luna octombrie a anului trecut, partajarea frecvenţelor radio alocate pentru telefonia mobilă cu alte tehnologii mai avansate, începând cu tehnologia mobilă de bandă largă de generaţia a treia, 3G. În luna mai a acestui an, propunerea a fost aprobată de Parlamentul European.

Potrivit documentului citat, revizuirea Directivei permite şi utilizarea frecvenţelor GSM pentru servicii chiar mai inovatoare decât standardele UMTS, precum tehnologiile de bandă largă de generaţia a patra.

Noile reglementări nu vor afecta în niciun fel serviciile de telefonie mobilă pentru care sunt utilizate în prezent respectivele benzi ale spectrului de frecvenţe radio.
În România, operatorii Orange România, Vodafone România şi Cosmote România deţin licenţe de furnizare de servicii de telecomunicaţii mobile în banda de frecvenţă de 900 MHz.

×
Subiecte în articol: IT