Acţiunea se desfăşoară in anul 2006, la 20 de ani de la teribilul accident petrecut in Ucraina.
Acţiunea se desfăşoară in anul 2006, la 20 de ani de la teribilul accident petrecut in Ucraina. O altă explozie se produce in oraş, iar radiaţiile sunt de data aceasta şi mai puternice şi produc o schimbare considerabilă a imprejurărilor. Ca urmare, aici se adună mai multe grupuri: cercetători, militari, bandiţi care incearcă să facă bani din descoperirea artefactelor de pe tărămul cunoscut ca "Zona".
Aici intervine jucătorul, descoperit intr-un grup de cadavre. El este luat in primire şi dus printr-o serie de locaţii dubioase, nu are nici un fel de memorie şi, in plus, are tatuat cuvăntul "Stalker". Sidorovich este un personaj foarte important in Zonă, deci foarte important pentru desfăşurarea jocului. El este cel care vă poate da multe informaţii şi de el sunt legate majoritatea misiunilor pe care le veţi avea de indeplinit.
Dacă alte shootere vă limitează aria de joc la o incăpere, in Stalker: Shadow of Cernobyl aveţi la dispoziţie intreaga Zonă pentru explorat, dar trebuie să fiţi extrem de atenţi, să nu cădeţi pradă bandiţilor sau faunei nu tocmai prietenoase şi, mai ales, trebuie să vă feriţi de zonele radioactive şi de concentraţiile de energie. Intrucăt jocul respectă ciclul zi-noapte, trebuie să ştiţi că acestea din urmă sunt mai uşor de reperat pe lumină, iar noaptea sunt adevărate capcane ce vă pot trimte către un final abrupt al jocului. Aveţi la dispoziţie şi un PDA, dar hărţile pe care vi le arată s-ar putea să nu fie intotdeauna cele bune.
MUNIŢIE. Dispuneţi in acest joc de o serie de arme care să vă ajute să faceţi faţă pericolelor din Zonă: pistoale, mitraliere, shotgun-uri, puşti de asalt, grenade, puşti cu lunetă şi chiar lansatoare de rachete, aruncătoare de grenade sau gauss rifles, avănd uneori de ales şi intre mai multe tipuri de muniţie, in funcţie de necesităţi. Foarte important de ştiut este că trebuie să vă apreciaţi armura şi să nu depăşiţi greutatea recomandată de 50 de kilograme cu care puteţi pleca la drum. Ar putea să vă incetinească sprinturile sau vă obosească peste măsură. Arme mai găsiţi şi pe cadavre, dar trebuie să le căutaţi cu grijă. Ca să nu rămăneţi in pană, mai bine căutaţi mai atent.
Este recomandat să folosiţi binoclul atunci cănd vă apropiaţi de inamici, mai ales dacă nu vreţi să fiţi reperaţi din prima de santinelele care stau la păndă. Caracterele sunt foarte umane şi s-ar putea ca un glonţ in mănă să nu fie suficient ca să treceţi de o unitate. Lupta cu un cuţit este destul de incitantă, dacă sunteţi foarte atenţi şi aveţi reflexe destul de bune incăt să vă feriţi de un eventual foc de armă.
SUNET. Coloana sonoră este in concordanţă cu ce se intămplă pe cămpul de luptă. Un detaliu foarte important, care il transpune pe jucător in atmosfera jocului, este voice-actingul. Engleza vorbită cu accent rusesc sună foarte bine, iar discuţiile de pe fundal sunt in limba ucraineană. Grafica este de asemeni foarte realistă. Producătorii nu au căutat să impresioneze cu efectele speciale, ci să recreeze atmosfera dintr-o lume bizară, schimbată de radiaţii nocive. Armele arată foarte bine, iar unele dintre ele au chiar şi amortizoare.Â
Varianta multyplayer pune la dispoziţia jucătorilor zece hărţi, dintre care două trebuie deblocate. Pe acestea pot juca intre patru şi 32 de jucători, in trei moduri de joc: Deathmatch, Team Deathmatch şi Artefact Hunt.
CERINŢE MINIME
Sistem de operare: Windows 2000 SP4
Procesor: Pentium 4 2 Ghz/AMD XP 2200+
RAM: 512 MB
HDD: 10GB liber
Video: NVIDIA GeForce 5700/ATI Radeon 9600/128 MB compatibile DirectX 9.0c
Unitate optică: DVD-ROM Drive
Producător: GSC Game World
plusuri
- Grafica foto-realistică
- Sistemul A-Life
- Ciclul zi-noapte
- Luptele antrenante
- Şapte finaluri posibile
- Rejucabilitate sporită
- Â Â Â Â Â Â Â Modul de joc Artefact Hunt
minusuri
- Multe bug-uri
- Banii sunt cvasinefolositori
- Engine-ul işi arată pe alocuri vărsta
- Misiuni secundare neatrăgătoare
- Interacţiune lacunară cu facţiunile
- Optimizarea engine-ului