x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Samaritenii virtuali

Samaritenii virtuali

17 Aug 2004   •   00:00

Intr-o lume virtuala exista oameni care salveaza vieti cat se poate de reale. Folosesc o pagina web, construita cu mai mult sau mai putin profesionalism, si o cantitate uriasa de suflet.

ADRIANA OPREA-POPESCU

Paul are 7 ani, sufera de distrofie musculara Duchenne si va putea supravietui doar daca strange 33.000 de euro pentru un tratament care ar putea opri evolutia bolii. De drama prin care trece acest baietel a aflat, intamplator, Ana Schollenberg, o romanca stabilita in Elvetia, de profesie webdesigner. "M-a impresionat puterea acestui copil, care lupta cu o boala necrutatoare. Durerea mamei, care a fost sportiva de performanta si care acum nu poate face nimic pentru a-si salva unicul fiu. N-am putut sa trec mai departe pe langa ei fara sa incerc sa ajut cu ceva", marturiseste Ana. Si-a "rupt" doua zile din viata ei si i-a creat lui Paul o pagina web - http:// www.ana-design.ch/ paul/ paul.htm. "Internetul reprezinta o forta, spune ea. Fara un astfel de site, ai sanse foarte mici sa strangi banii care ar putea salva un copil."

Si chiar daca pagina lui Paul a fost lansata doar cu o luna in urma, Ana este optimista. Pentru ca a reusit deja in cazul altui copil, Teodora, o fetita de 1 an si jumatate din Horezu, care avea nevoie de 15.000 de euro pentru un tratament in Elvetia. Cu ajutorul site-ului www.casa-romanilor.ch/teodora.htm si al mass-media din Romania, care a preluat campania umanitara, Teodora a ajuns, dupa luni de asteptare, la clinica din Zürich. "In cazul acestei fetite, spune Ana, am primit foarte multe mesaje din America, Japonia, Germania, Austria..., de la persoane care se interesau direct de caz si care, pe pagina de Internet a micutei, au gasit adresa mea de e-mail. Mobilizarea oamenilor a fost fantastica. Sper din toata inima sa reusim si in cazul lui Paul."

ANDREI SI CARMEN. Andrei are 3 ani si 8 luni si s-a nascut cu un defect la coloana vertebrala. Trebuie operat pentru a i se monta o valva craniana si are mare nevoie de ajutorul oamenilor. Gigel Chiazna, administratorul site-ului CREDO.ro, site dedicat invataturilor crestin-ortodoxe, i-a construit acestui copil o sectiune speciala: http:// www.credo.ro/anunt-andrei.php. Cazul a fost preluat si pe alte pagini virtuale care au pus bannere umanitare.

Pentru Pop Mihaela Carmen, o fetita din Baia Mare, care are astazi 8 ani, salvarea a venit pe Internet. Bolnava de leucemie, ea avea nevoie de o suma foarte mare de bani pentru o operatie de transplant in Ungaria. Prin intermediul site-ului administrat de Dan Nichi - http://www.geocities.com/hope_for_a_life/romana.htm (acum dezactivat) - fetita a fost operata. "Din pacate, spune binefacatorul, am pierdut legatura cu parintii ei, dupa ce s-au mutat la Cluj. Stiu ca a inceput tratamentul in Ungaria si se parea ca merge spre bine."

VICTOR, DE LA VICTORIE. Victor, un adolescent de 16 ani bolnav de leucemie granulocitara, a fost "infiat" pe Internet de brasoveanca Daniela Miron. "Sunt un om simplu de pe strada, isi incepe ea prezentarea, de profesie analist programator. Pe Victor l-am avut in centrul gandurilor mele cam un an si mi-am canalizat energia sa gasesc o cale spre viata pentru el. Mai intai i-am facut site-ul http://www.caritate.bizhosting.com, apoi am trimis peste 1.000 de e-mailuri - noaptea, ca romanu’ - pentru a-l populariza." A inceput campania singura, in septembrie 2002. A primit raspunsuri de la oameni din Sri Lanka, Rusia, America sau Canada, adrese utile, sfaturi sau doar incurajari. Site-ul lui Victor a fost vizitat de peste 2.000 de oameni. Si ce e cel mai important: a ajuns sub ochii unui roman plecat de 30 de ani din tara, el insusi bolnav de cancer, care i-a dat lui Victor toti banii pentru transplant - 70.000 de lire sterline. Astazi, Victor este internat intr-o clinica din Pesaro - Italia - si a inceput batalia pentru viata. "In fata unei astfel de povesti spunem: "Victor va fi bine... si uite o poveste fericita!". Dar nici n-a plecat bine in Italia, marturiseste Daniela, ca m-am trezit cu o multime de cereri disperate: un copil cu leucemie, unul cu tumoare pe creier, altul cu o malformatie... Pentru mine, Victor n-a fost o victorie, ci doar inceputul unui lung drum..."

Dac` ncerci s` salvezi via]a unui copil [i ai o pagin` web, trimite un link la adresa cristi.ionita@jurnalul.ro.

MESAJ

"V-ati gandit vreodata cata speranta isi pune cineva intr-un simplu e-mail sau intr-o simpla scrisoare? Sunt multe probleme..., spunem "Doamne fereste!" si dam pagina sau schimbam canalul tv. Numai atat putem?!" - Daniela Miron, analist programator

ALEXANDRA

Cel mai bine facut site umanitar romanesc este cel dedicat Alexandrei Vladu, o fetita nascuta cu o grava malformatie a inimii. Pentru salvarea ei era nevoie de 50.000 de euro. Cineva a scris despre cazul Alexandrei pe un forum, incheind mesajul cu intrebarea: "La ce bun atatea campanii sociale, daca nu putem ajuta un singur om?". Campania umanitara a fost preluata de oameni din industria publicitara. 10 panouri stradale au fost cedate fetitei, iar cateva posturi de radio au difuzat, gratuit, spoturi special create. Dar cel mai mare pas a fost realizarea paginii de web http:// www.alexandra-vladu.ro. Site-ul, care era actualizat zilnic, a fost legat de cele mai vizitate pagini virtuale din Romania si din strainatate, care au permis si inserarea unor bannere pro-Alexandra. Peste un milion de utilizatori au vazut anunturile, iar 10.000 au accesat site-ul cu povestea ei. La 1 agust 2003, in mai putin de o luna de campanie, banii au fost stransi, iar Alexandra - operata intr-o clinica din Germania. Din pacate, inima ei nu a rezistat dupa operatie si a murit. Banii ramasi, jucariile si hainutele ei au fost donate de parintii Alexandrei unei fetite care se afla intr-o situatie disperata. Site-ul a ramas...

IN MEMORIAM

"Aceasta fetita ne-a unit pe toti, indiferent ca ne aflam in concediu, la birou, la Toronto, in Statele Unite ale Americii, in Irlanda sau in Munchen.

Indiferent de limba pe care o vorbim. Indiferent de cartile pe care le-am citit si de filmele la care ne uitam. Indiferent de faptul ca suntem sau nu parinti. Aceasta fetita a reusit sa ne invete din nou ca nu suntem nici putini si nici neinsemnati, asa cum ne-am obisnuit sa spunem adesea. Ca suntem foarte multi, risipiti prin toate colturile lumii, adanciti in sarcini de serviciu si deadline-uri ucigatoare, dar ca putem impreuna sa facem ceea ce fac si altii pentru copiii lor. Alexandra nu mai e printre noi… Campania de strangere de fonduri a luat sfarsit. Insa lupta continua… Mai este nevoie de voi toti. Si de inca multi altii. Si de acelasi entuziasm."
Sursa: www.alexandra-vladu.ro
×
Subiecte în articol: IT victor