x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scandal de proporții la Meta. Psihologul pentru prevenirea sinuciderilor a demisionat: "În culise există o altă agendă"

Scandal de proporții la Meta. Psihologul pentru prevenirea sinuciderilor a demisionat: "În culise există o altă agendă"

de Redacția Jurnalul    |    18 Mar 2024   •   13:00
Scandal de proporții la Meta. Psihologul pentru prevenirea sinuciderilor a demisionat: "În culise există o altă agendă"
Sursa foto: Hepta

Psihologul responsabil cu prevenirea sinuciderilor și auto-vătămării de la compania Meta a demisionat. Aceasta a dezvăluit agenda ascunsă a gigantului tehnologic pe care îl acuză că este nepăsător la conținutul dăunător de pe reţele sale sociale.

Întrucât gigantul american nu a vrut să ia măsuri pentru a elimina imaginile de auto-vătâmare de pe platformele sale, în pofida avertismentelor venite de la mai mulți experti, Lotte Rubæk, care a făcut parte din grupul global de experți al companiei timp de mai mult de 3 ani, şi-a dat demisia.

"Nu mai pot face parte din panelul de experți SSI al Meta, deoarece nu mai cred că vocea noastră are un impact pozitiv real asupra siguranței copiilor și tinerilor pe platformele dvs", a scris psihologul în demisie.

"La suprafață pare că le pasă (n.r Meta), au aceste grupuri de experți și așa mai departe, dar în culise există o altă agendă care este o prioritate mai mare pentru ei”, a spus aceasta penru Observer. 

Ea precizează că agenda Meta este mai mult focusată pe "cum să mențină interacțiunea utilizatorilor lor și să câștige bani prin păstrarea  lor, colectarea datelor de la ei, vânzarea datelor și așa mai departe.”

Avertismentul lui Rubæk vine în contextul unor noi cercetări efectuate de Ofcom, publicate săptămâna trecută, care arată cât de vulnerabili sunt copiii care ajung să fie expuşi inevitabil la un conținut violent, mai ales prin aplicaţii precum Instagram. 

Potrivit acesteia, gigantul ar avea un sistem pentru a nu mai afișa imaginile auto-vătămătoare doar celor care le raportează, însă ele ar rămâne vizibile pentru restul utilizatorilor din platformă.

Dovadă sau mărturiile pacienților ei, care au declarat că au încercat să raporteze imaginile de auto-vătămare pe Instagram, dar rareori ele au fost eliminate. 

Un client a spus că, după ce a raportat o imagine, a dispărut, dar mai târziu a văzut-o prin contul unui prieten. Meta "folosește multe trucuri” pentru a evita eliminarea conținutului, a spus Rubæk, potrivit DCnews.ro.

Cine este psihologul Meta care a demisionat

Lotte Rubæk, care conduce echipa psihiatrică pentru auto-vătămarea copiilor și adolescenților din Regiunea Capitalei Danemarcei, a fost abordată pentru prima dată în decembrie 2020 pentru a se alătura grupului select de experți – care are 24 de membri public listați.

Invitația a venit după ce a criticat public Meta, pe atunci cunoscută sub numele de Facebook, pentru o rețea Instagram legată de sinuciderile unor tinere din Norvegia și Danemarca, după un documentar al televiziunii daneze.

Lotte Rubæk a acceptat să se alăture, cu speranța de a contribui la schimbarea platformei pentru a o face mai sigură pentru tineri. După câțiva ani, în care sugestiile sale au fost ignorate – rețeaua inițială pe care a criticat-o încă există – a ajuns la concluzia că alcătuirea grupului de experți era doar pentru spectacol.

Aceasta consideră acum că angajarea ei a fost de fapt un mod de a o reduce la tăcere

"Poate că voiau să fac parte din echipa lor pentru ca eu să nu mai fiu atât de critică cu ei în viitor", a mai spus psihologul Lotte Rubæk, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: meta demisie sinucideri copii lotte rubaek