x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Scanner-ul dezvaluie secretele mumiilor

Scanner-ul dezvaluie secretele mumiilor

02 Iul 2004   •   00:00

Mumiile egiptene de la British Museum sunt cercetate de catre "ochii electronici" ai unei noi tehnologii care combina un scanner performant si un computer de ultima generatie.

In cadrul unei expozitii care va fi deschisa pana in ianuarie 2005, vizitatorii vor putea vedea in premiera imagini virtuale si foarte clare ale unei mumii vechi de aproape 3000 de ani, care nu a fost scoasa din sarcofag. British Museum a colaborat la acest proiect cu specialisti in calculatoare de la Silicon Graphics. Aceasta companie a contribuit la realizarea efectelor speciale din filmul "The Mummy Returns", se arata intr-un material BBC On-line.

MUMIE 3D. Dupa cum a declarat curatorul expozitiei, John Taylor, nu este pentru prima oara cand se foloseste un scanner in cercetarea unei mumii, tehnologia fiind uzitata de vreo 15 ani. Ineditul este dat de faptul ca mumia poate fi acum vazuta si cercetata in maniera 3D. Mumia se numeste Nesperennub, iar imaginile prelucrate cu ajutorul scanner-ului au fost introduse in calculator, ajungandu-se astfel la imagini tridimensionale. Nesperennub, care "dateaza" din anul 800 inainte de Hristos, a fost aleasa dintr-un total de 100 de mumii pentru ca se prezenta "in conditii bune". Conform curatorului, mumia nu a fost niciodata atinsa, sarcofagul neputand fi deschis. Tot ceea ce se stie despre Nesperennub se datoreaza hieroglifelor din exterior, aflandu-se astfel ca este vorba de un preot din templul lui Khons, zeul Lunii.

ANATOMIE SUB RAZE. Scanarea 3D a dezvaluit ca Nesperennub a murit pe la varsta de 40 de ani, statea prost la capitolul dentitie (nefiind ceva nou pentru acea perioada), iar cutia craniana are o "misterioasa" gaura. De asemenea, cercetatorii au reusit sa recompuna pe calculator si o infatisare "autentica" a lui Nesperennub. Pe langa aceste aspecte, vizitatorii vor mai putea vedea interiorul sarcofagului, totul intr-un foarte interesant "montaj" tridimensional cu o durata de 20 de minute. In plus, expozitia va include si date despre tehnica mumificarilor. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT