x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Se poartă touchscreen

Se poartă touchscreen

de Mihai Manole    |    13 Mai 2008   •   00:00
Se poartă touchscreen

TEHNOLOGIE ● Ecranele răspund gesturilor noastre
Telefoanele cu ecrane sensibile la atingere susţin dublarea numărului acestui tip de display-uri comercializate în următorii ani.

Atractivitatea dispozitivelor sensibile la atingere (touch screen-uri) se reflectă &am



TEHNOLOGIE ● Ecranele răspund gesturilor noastre
Telefoanele cu ecrane sensibile la atingere susţin dublarea numărului acestui tip de display-uri comercializate în următorii ani.

Atractivitatea dispozitivelor sensibile la atingere (touch screen-uri) se reflectă în estimările privind piaţa ecranelor de acest tip. De la aproape 300 de milioane de unităţi estimate că vor fi livrate anul acesta pe piaţă, numărul panourilor touchscreen comercializate va ajunge la 660 de milioane în 2015, potrivit unei analize a companiei DisplaySearch. Veniturile asociate acestei industrii vor creşte, de la aproape 1,5 miliarde de dolari, la 3,3 miliarde, în acelaşi orizont temporal.

MOBILE. Cel mai important impuls acordat acestui sector vine din zona dispozitivelor mobile, o industrie care acordă tot mai multă atenţie tehnologiei touchscreen-urilor. 223 de milioane de telefoane mobile din această categorie vor fi realizate în 2015. 34% din panourile sensibile la atingere vor fi destinate telefoanelor mobil în următorii 7 ani, fiind responsabile de 21% din veniturile din industria touchscreen-urilor. Tendinţa a fost impusă de succesul de care s-a bucurat iPhone-ul. Recent, după modelul Apple, HTC a lansat Touch Diamond, dispozitiv care acoperă lipsa principală a iPhone-ului, capabilităţile 3G. Samsung şi-a completat, de asemenea, portofoliul cu Glyde, un terminal care combină tehnologia touchscreen cu tastatura QWERTY, care oferă o mai mare acurateţe decît ecranul sensibil la atingere. O alternativă la iPhone există şi în oferta LG, fiind vorba despre modelul Voyager, şi acesta păstrînd tastatura QWERTY. Nokia pregăteşte şi ea alternativa la iPhone, prin terminalul botezat Tube, care ar putea fi lansat la sfîrşitul acestui an.

TEHNOLOGII. Există mai multe tipuri de tehnologii touchscreen. Cea mai întîlnită este cea rezistivă, care va fi folosită în cazul a 86% din panourile comercializate în perioada 2008-2015. Tehnologia folosită de iPhone poartă numele de capacitanţă proiectată, care permite funcţia de multi-atingere. Principalii furnizori de panouri touchscreen se străduiesc să pună la punct o tehnologie optică pentru touchscreen-uri, care să le permită să încorporeze foto-senzori direct în LCD-uri, ceea ce le-ar asigura o bună parte din veniturile din această industrie.

×
Subiecte în articol: IT