x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Securitate: Troianul “popular”

Securitate: Troianul “popular”

10 Mai 2008   •   00:00

Aproape jumătate de milion de utilizatori de PC-uri au căzut victime ale unui fişier media infectat, potrivit firmei de securitate informatică McAfee

Aproape jumătate de milion de utilizatori de PC-uri au căzut victime ale unui fişier media infectat, potrivit firmei de securitate informatică McAfee. Fişierul-capcană este deghizat sub forma unei melodii, a unui scurt clip video sau film şi se propagă mai ales prin intermediul reţelelor de “file-sha­ring”, infor­mează BBC. Troianul solicită destinatarului descărcarea unui codec pentru a putea urmări conţinutul media ataşat. Cei care rulează aplicaţia sînt în schimb infectaţi cu adware, adică bombardaţi cu mesaje publicitare.

 

Remarcabil în cazul acestui troian este ritmul rapid de răs­pîndire, cel mai mare înregistrat în ultimii trei ani de McAfee. În doar o săptămînă, troianul se găseşte pe mai mult de 500.000 din PC-urile monitorizate de firma de securitate. În doar 10% din cazuri însă utilizatorii au şi rulat aplicaţia, fiind asaltaţi de ferestre pop-up. Dina­mica este atipică, întrucît, de obicei, infractorii high-tech preferă să fie discreţi, pentru a nu putea fi uşor depistaţi.

×
Subiecte în articol: IT