x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Serviciile IT cresc cu 25%

Serviciile IT cresc cu 25%

de Alexandru Radescu    |    02 Noi 2007   •   00:00
Serviciile IT cresc cu 25%

Piaţa romănească de servicii IT va ajunge in acest an la o valoare de peste 211 milioane de euro, datorită aderării la UE, investiţiilor străine directe şi dezvoltării economice, se arată intr-un raport IDC.

Piaţa romănească de servicii IT va ajunge in acest an la o valoare de peste 211 milioane de euro, datorită aderării la UE, investiţiilor străine directe şi dezvoltării economice, se arată intr-un raport IDC.

In 2006, piaţa romănească de servicii IT s-a extins cu 22,3%, pănă la o valoare de aproximativ 168 milioane de euro. Creşterea este mai puternică in 2007, de 25%, iar cel mai important client pentru serviciile IT a fost sectorul de producţie, cu 16,5% din totalul cheltuielilor. "Avănd căteva avantaje importante - suprafaţă şi localizare, apropiere culturală de vestul Europei şi SUA, puternice abilităţi tehnice şi lingvistice - , Romănia devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilor IT şi, in acelaşi timp, o piaţă de desfacere foarte atractivă pentru jucătorii internaţionali", spune Călin Mirea, Research Analyst, IDC Romănia.

CHELTUIELI. Sectorul de utilităţi s-a clasat pe locul II, cu o cotă de 16,3%, urmat de sectorul guvernamental, cu 15,9%. Se aşteaptă ca cererea pentru servicii IT să crească puternic in următorii ani, mai ales in telecomunicaţii şi sectorul financiar. Companiile de telecomunicaţii trebuie să investească in IT, pentru a căştiga clienţi şi a-i fideliza, intr-o piaţă care se apropie rapid de saturare, in timp ce, in domeniul serviciilor financiare, cererea pentru noi soluţii IT va creşte datorită competiţiei acerbe, precum şi nevoii de aliniere la reglementările bancare europene şi internaţionale, arată raportul menţionat.

Serviciile de integrare de sistem au reprezentat cea mai mare parte din veniturile totale ale pieţei (24,3%), urmate de suport hard şi instalare (17,8%) şi suport soft şi instalare (13,6%).

Primii trei provideri de pe piaţă au fost, anul trecut, IBM, HP şi Siveco, a căror cotă cumulată a reprezentat aproape 35% din valoarea totală a pieţei.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT