x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sezonul smartphone de toamnă

Sezonul smartphone de toamnă

de Alexandru Radescu    |    15 Oct 2010   •   00:00
Sezonul smartphone de toamnă
O bogată ofertă de sfârşit de an pe piaţa telecom din România
Teoretic vorbind, a rămas mai puţin de o săptămână până la disponibilitatea comercială a primului terminal cu Windows Phone 7 pe piaţa din Ro­mânia. Conform calendarului stabilit de Microsoft împreună cu operatorii şi producătorii telecom, calea va fi deschisă de LG Optimus 7, prin ope­ratorul Vodafone. Va urma HTC Mozart, în exclusivitate la Orange. Lansarea noului sistem de operare Windows Phone 7 este de o importanţă crucială pentru Microsoft şi va hotărî viitorul companiei americane pe această piaţă. Conform unui raport al firmei de cercetare de piaţă Gartner, cota Microsoft pe piaţa smartphone a scăzut de la 9% la 5% în ulti­mul an. Iar dacă mai adaugi "explozia" Android şi creşterea continuă din partea Apple cu seria iPhone, alte detalii sunt de prisos pentru business-ul Microsoft pe acest segment. Apropo, tot Gartner estimează o creştere a vânzărilor pe piaţa smartphone în acest an, respectiv de 56%, la 270  milioane de unităţi. În comparaţie, piaţa PC-urilor ar urma să urce cu 19%, la 368 milioane de unităţi...

Revenind la piaţa românească, apariţia primelor modele Windows Phone 7 este "salutată" de o concurenţă acerbă, noutăţile pentru fiecare sistem de operare fiind: iPhone 4 (Apple), Motorola Milestone XT 720 (Android 2.1), Nokia C6-00 (Symbian OS v9.4). Cel mai "proaspăt" dintre cele enumerate este modelul Motorola, lansat în România cu câteva zile înainte de prezentarea oficială WP7. Noul Milestone vine cu un ecran multi-touch de 3.7 inci (480x854pixeli), funcţionează în reţea HSDPA 10.2Mbps, are un procesor ARM Cortex la 720MHz, cameră foto cu rezoluţie de 8MP. Asigură şi conecti­vitate Wi-Fi, filmează HD (720p, 24fps), are o memorie internă de 150MB şi card de 8GB inclus, memorie RAM 512MB, cântăreşte 139 de grame. De asemenea, permite activarea de conturi de e-mail multiple (Exchange, Yahoo, Gmail). Preţul la liber este de 2.000 de lei.

Cam aşa arată prezentul, dar până la sfârşitul anului am putea vedea pe piaţa din România şi alte puternice modele smartphone, dar, din păcate, nu avem o dată sigură pentru nici unul dintre ele. Din partea Nokia, aşteptările sunt reprezentate de C6-01 şi N8. Dacă la N8 o să ne "fure" rezoluţia camerei foto (12MP) şi stocarea internă de 16GB, în schimb o să ne dezamăgească sistemul de operare Symbian ^3, care este în urma performanţelor Android şi iOS. Din partea taiwanezilor de la HTC, alte modele de bază aşteptate şi pe piaţa noastră, în afară de cele cu WP7 (Mozart şi HD7), sunt "monstrul" Desire HD (ecran de 4.3 inci, memorie RAM 768MB, cameră foto 8MP, Android 2.2) şi Desire Z, cu tastatură glisantă qwerty.

×
Subiecte în articol: telecom