x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Si calculatoarele se tem de trasnet

Si calculatoarele se tem de trasnet

22 Iun 2004   •   00:00

Meteorologii au anuntat o vara capricioasa. Canicula si furtunile insotite de descarcari electrice vor strica multe concedii. In prezenta trasnetelor si fulgerelor, nici computerele nu se simt prea bine.

ALEXANDRU RADESCU

Multa lume crede ca in absenta unei antene, descarcarile electrice din timpul unei furtuni devin inofensive pentru aparatura electronica dintr-o incapere. Pe de alta parte, altii se vor intreba daca "a stat cineva sa contabilizeze" eventualele stricaciuni provocate de aceste fenomene. Ei bine, americanii s-au apucat sa faca niste calcule cat mai amanuntite posibil in legatura cu "relatia" calculator-descarcari electrice, se arata intr-un material CNN.com.

Pierderi de miliarde

Conform unui studiu elaborat de Institutul National de Protectie impotriva Fulgerelor, pierderile anuale provocate de aceste fenomene naturale sunt considerabile. Nu mai putin de 2 miliarde de dolari pierd anual americanii, aceasta suma insemnand calculatoare stricate si informatii pierdute in timpul furtunilor cu fulgere. "In mod surprinzator, daunele aduse calculatoarelor de catre unele fenomene ale naturii au devenit un lucru obisnuit in SUA", afirma Jim Reinert, director la divizia software de la Ontrack Data Recovery, o organizatie specializata in recuperarea informatiilor digitale considerate pierdute sau alterate. Cei drept, desele descarcari electrice din peisajul american au ajuns subiect si provocare pentru multi fotografi din toate colturile lumii.

Mai bine sa previi

In timpul unei furtuni, descarcarile electrice devin o sursa de energie care se "prelinge" printr-o antena intr-un aparat, determinand o crestere de tensiune fatala produsului. In cazul unui calculator (dar nu numai), energia se poate scurge prin cablul de alimentare. Cladirile au impamantare, permitand electricitatii sa se scurga in pamant. Chiar daca exista impamantare, este bine sa aveti pentru calculator un intrerupator pe cablul de alimentare, special conceput pentru asemenea situatii.

O alta solutie este priza cu trei contacte, un dispozitiv care se "leaga" la impamantare, asigurand energiei electrice o cale prin care sa se scurga. Practic, acest dispozitiv impiedica un nivel ridicat de energie sa ajunga la PC, dar si in alte produse.

ENERGIA COSTA

Multi oameni considera ca un produs electronic "de firma", daca nu dai cu ciocanul in el, este indestructibil. De fapt, poti sa prelungesti cu multi ani durata de viata a produsului, daca ai grija de el. In ceea ce priveste pericolul reprezentat de descarcarile electrice, masurile de siguranta sunt mai multe decat ar parea initial. In cazul in care aveti conectare Internet prin dial-up, pe timp de furtuna este recomandabil sa scoateti cablul de telefon din jack-ul modemului. De asemenea, folositi dispozitive de protectie pe cablu de retea, concepute pentru a evita "surprizele" produse de cresterile de tensiune. Si nu in ultimul rand, verificati macar o data pe an componentele de protectie de la alimentare.
×
Subiecte în articol: IT