Prin luna ianuarie, un zvon lansat de o firmă de consultanţă ne atenţiona că Apple ar putea instala pe iPad 2 şi iPhone 5 un cip wireless care să permită plăţi electronice de la mică distanţă, prin intermediul unui terminal capabil să recepţioneze „semnalul” din terminal. Nimic inovator, chiar şi piaţa din România a fost o zonă de teste pe această tehnologie pentru şase luni. Japonia are deja un astfel de sistem implementat, în SUA fiind în funcţiune o astfel de platformă. Totuşi, implicarea unui gigant precum Google, care se luptă acum pentru o poziţie dominantă în zona telecom cu sistemul de operare Android, ar putea fi impulsul decisiv pentru plăţile cu celularul.
Potrivit unor surse citate de WSJ, Google ar colabora cu MasterCard şi Citigroup la dezvoltarea sistemului care să transforme un smartphone în „portofel electronic”. Proiectul, aflat în stadiu incipient, va permite deţinătorilor de carduri de debit şi credit să plătească pentru cumpărături prin activarea unei aplicaţii de pe telefonul mobil. În acest fel, smartphone-ul este transformat într-un portofel electronic. Pe de altă parte, noul sistem de plăţi va permite Google să ofere retailerilor mai multe date despre clienţii lor şi să-i ajute în prezentarea ofertelor. Sistemul face parte din eforturile gigantului american de a da un impuls afacerilor proprii cu publicitate. Utilizatorii vor putea, printr-o altă aplicaţie, să-şi gestioneze conturile şi să ţină evidenţa cheltuielilor. În parteneriat este implicată şi compania VeriFone Systems, un producător de cititoare de cărţi de credit. Sistemul ar putea fi lansat în acest an, menţionează sursele citate de WSJ.
Tehnologia pe care se bazează acest sistem de plăţi este cunoscută sub denumirea de Near Field Communication. Graţie acestei tehnologii, este suficient să apropii terminalul de un punct al unui aparat de plată special. Cartela SIM a telefonului conţine software de securizare a plăţilor, similar cu cel folosit acum în tranzacţiile pe internet.
În perioada decembrie 2008-iunie 2009, ING şi Nokia au efectuat un test cu terminale echipate cu tehnologie NFC (model 6212). Încărcarea contului din telefon s-a făcut prin GPRS, valoarea maximă din portofelul electronic fiind atunci de 1.000 de lei. Punctele care acceptau acest tip de plăţi au fost amplasate în farmacii, centre de presă, cinematografe. De asemenea, în septembrie 2010, mai multe bănci din Olanda împreună cu operatorii KPN, Vodafone şi T-Mobile au anunţat formarea unei companii joint-venture pentru dezvoltarea acestui sistem.