x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Şi mai mult Android: tableta Google Nexus 7

Şi mai mult Android: tableta Google Nexus 7

de Alexandru Radescu    |    28 Iun 2012   •   16:49
Şi mai mult Android: tableta Google Nexus 7

In februarie 2010, la putine zile dupa prezentarea primului model de iPad (Apple), cei de la Google “aruncau' pe internet un filmulet de prezentare pentru un tablet PC (concept) bazat pe propriul sistem de operare: Chrome OS. Imaginile proveneau de pe siteul Google Chromium Projects (dev.chromium.org). Iata ca abia acum, spre sfarsit de iunie 2012, Google scoate in lume, oficial, prima lor tableta: Nexus 7, care are ca misiune rapida cresterea cotei de piata Android. Tot sub brandul “Nexus', ca sI gama de smartphone-uri proprii, dar nu in parteneriat cu Samsung, ci cu Asus. Cel putin pentru acest prim model, caci vor mai urma sI altele, poate inca unul spre sfarsitul anului.

Sigur, Google nu a stat degeaba pana acum in aceasta piata globala, de boom pentru tablete, un alt drum manos deschis de Apple. Sistemul de operare Android pentru tablet PC-uri a fost preluati de numerosi producatori IT, de la Asus la Samsung. Totusi, nu se bucura in acest domeniu de succesul dobandit pe segmentul telefoniei mobile, acolo unde au deja peste 50% din piata globala.

Ieftin, dar puternic
Revenind la Nexus 7, tableta va rula cea mai noua versiune a sistemului de operare Android, denumita Jelly Bean (v 4.1), procesor Nvidia Tegra 3 cu patru nuclee sI memorie RAM 1GB, rezolutia ecranului fiind 1280x800. Versiunea cu stocare interna de 8 GB se va comercializa la pret de 199 de dolari, iar cea de 16 GB la pret de 249 de dolari. |n plus, Google va mai oferi un voucher de 25 dolari pentru achizitii de continut din Google Play, magazinul online cu peste 600.000 aplicatii. Compania primeste deja pre-comenzi (SUA, Marea Britanie, Canada, Australia), livrarile incepand de la jumatatea lunii viitoare, dupa cum au anuntat oficialii Google la evenimentul de prezentare din San Francisco.

Spre deosebire de majoritatea producatorilor de tablete (unii chiar din Romania) care transforma orice model propriu in “iPad killer', cei de la Google vizeaza cu Nexus 7 o alta nisa. Una dominata, prin dimensiune sI pret, de Kindle Fire (Amazon). Gigantul online distribuie propria tableta tot cu SO Android, dar o versiune puternic modificata.

Dominatia iPad
Piata tabletelor va creste in acest an pana la 66,4 miliarde de dolari, de la 44,9 miliarde dolari in 2011, estimeaza firma de cercetare Display Search, potrivit Bloomberg. Ca volum, piata s-ar putea dubla in 2012, la aproximativ 119 miliaone de unitati, estimeaza Gartner. Aceeasi firma de cercetare de piata estimeaza ca iPad va ramane lider absolut pe piata tabletelor cel putin pana in 2016, insa va pierde substantial din cota de piata in aceasta perioada, de la 61% in acest an la 46% peste patru ani. In aceeasi perioada, Android va creste de la 32% la 37%. Estimarile nu iau insa in calcul lansarea Microsoft Surface. Gigantul din Redmond urmeaza sa scoata pe piata in aceasta toamna propria tableta, bazata pe noua versiune Windows 8, anunt care nu avea cum sa bucure pe cei care anuntasera deja modele cu W8 (Asus, Acer etc).

×