x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Situaţia OTE îngrijorează acţionarii Deutsche Telekom

Situaţia OTE îngrijorează acţionarii Deutsche Telekom

15 Aug 2011   •   11:09

Conducerea grupului Deutsche Telekom este ingrijorata in privinta valorii investitiei la grupul elen OTE, unde este cel mai mare actionar, din cauza crizei economice si a lipsei de incredere in climatul investitional din Grecia, potrivit cotidianului Kathimerini, citat de Mediafax.

DT are toate motivele pentru a fi ingrijorat de criza economica, noteaza Kathimerini. Pe langa reducerea cererii, OTE a primit indicatii din partea statului sa acopere mai multe cheltuieli, prin taxe speciale (in valoare de 183 milioane de euro in 2009 si 2010) sau sub alte forme, precum plata a 130 de milioane de euro pentru plecari voluntare in 2005. Totodata, statul are datorii catre OTE estimate la 100 de milioane de euro.

In ultimii trei ani, in care DT a investit la OTE, compania a pierdut un numar important de clienti, numarul abonamentelor coborand de la 5,6 milioane in 2008 la 3,65 milioane in 2011.

Acestea sunt insa doar o parte a ingrijorarilor DT. Restul au legatura, potrivit surselor, cu aversiunea directorilor germani fata de situatia gasita la OTE. DT a devenit actionar in mai 2008 fara ca macar consultantii grupului sa stie ca angajatii OTE beneficiau de acelasi statut permanent al locurilor de munca precum functionarii publici.

Situatia a devenit o adevarata problema pentru DT cand a realizat ca nu poate reforma sistemul fortei de munca, acesta fiind protejat de lege, care prevede ca orice schimbari se fac cu acordul angajatilor sau pe cale legislativa.

Grecia a convenit in iunie sa vanda 10% din actiunile OTE catre DT pentru circa 400 milioane euro, iar in urma tranzactiei participatia grupului urca la 40%, plus un vot. Statul elen ramane cu o participatie de 10%.

OTE controleaza in Romania Romtelecom (54% din actiuni), precum si filialele locale ale operatorului Cosmote si retailer-ului Germanos.

×