x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Smartphone Facebook de la INQ?

Smartphone Facebook de la INQ?

23 Sep 2010   •   00:00

Facebook lucrează, împreună cu producătorul de telefoane mobile INQ Mobile, la dezvoltarea a două modele smartphone care ar putea fi promovate de operatorul american AT&T, au declarat pentru Bloomberg trei surse apropiate discuţiilor.
Telefoanele, care vor fi construite în jurul serviciilor de socializare online ale Facebook, urmează să fie lansate în Europa în prima jumătate a anului viitor şi în Statele Unite în cel de-al doilea semestru, a afirmat una dintre surse.
AT&T, al doilea mare operator de telecomunicaţii wireless din Statele Unite, nu a decis încă dacă va promova în exclusivitate smartphone-urile Facebook şi nu a semnat un acord în acest sens, a adăugat o altă persoană apropiată situaţiei.
Circa un sfert dintre cei peste 500 de milioane de utilizatori ai Facebook accesează serviciile companiei de pe dispozitive wireless.
Telefoanele pregătite de companie vor folosi sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, a mai afirmat una dintre sursele citate de Bloomberg. Facebook nu a decis încă dacă smartphone-urile vor purta brand-ul companiei, a adăugat sursa.
Reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze cu privire la eventuale telefoane pregătite de companie, dar au confirmat colaborarea îndelungată cu INQ Mobile.
Reprezentanţii INQ au refuzat de asemenea să comenteze. INQ Mobile este controlată de operatorul telecom Hutchison Whampoa, din Hong Kong, şi a mai lansat telefoane cu servicii Facebook preinstalate, asemenea altor producători.
Totodată, Li Ka-Shing, preşedintele miliardar al Hutchison Whampoa, se numără printre investitorii care susţin Facebook.
Unul dintre telefoanele Facebook va avea tastatură Qwerty şi touch screen, iar celălalt ar urma să aibă numai ecran tactil, fără tastatură fizică, model asemănător iPhone, a mai arătat una dintre surse. Smartphone-urile ar putea costa mai puţin de 100 de dolari în SUA, preţ care include posibilele subvenţii oferite de AT&T.
Sursa citată anticipează că telefoanele vor fi lansate mai întâi în Europa, datorită poziţiei mai solide a INQ pe această piaţă, prin grupul Carphone Warehouse şi mai mulţi operatori europeni. Persoana în cauză estimează că lansarea din Europa ar putea avea loc până în martie 2011, cel târziu începutul lui aprilie.
Deşi smartphone-urile vor pune accent pe Facebook, software-ul telefoanelor va oferi acces şi la alte reţele şi servicii sociale, a mai spus sursa.
Potrivit unor informaţii apărute în luna iulie, compania vrea să-şi dubleze veniturile în acest an, de la 700-800 milioane de dolari la 1,4 miliarde de dolari.
Săptămâna trecută au circulat pe site-urile de specialitate zvonuri privind dezvoltarea unui smartphone de către Facebook, însă compania a negat imediat informaţiile. Unii analişti au comparat ironic dezminţirea cu politica Google, care a negat vehement că pregăteşte un telefon până aproape de lansarea HTC Google Nexus One.

×
Subiecte în articol: IT