x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Sony-Ericsson devine istorie! Suedezii ies din afacere

Sony-Ericsson devine istorie! Suedezii ies din afacere

de Alexandru Radescu    |    27 Oct 2011   •   12:03
Sony-Ericsson devine istorie! Suedezii ies din afacere

Doar 10 ani a rezistat pe piata telecom parteneriatul business dintre Sony si Ericsson, japonezii declarand ieri ca vor prelua partea companiei suedeze pentru 1,05 miliarde de euro (50% din joint-venture). Sony va dobandi si unele brevete de inventie ale Ericsson din domeniul telefoanelor mobile, iar grupul japonez va integra produsele Sony Ericsson cu gama proprie de electronice si continut online.

"Putem oferi consumatorilor smartphone-uri, laptopuri, tablete si televizoare care se vor conecta fara probleme intre ele si vor deschise o noua lume a divertismentului online", a declarat ieri Sir Howard Stringer, presedinte si director general al Sony.

Sony Ericsson a fost joint venture care initial a avut succes mare in randul utilizatorilor. Si nici nu se putea altfel, avand in vedere cu ce intra in afacere fiecare dintre cei giganti: competenta telecom din partea suedezilor, si performantele foto/redare muzica din partea japonezilo (Cybershot/Walkman). Din pacate insa, Sony-Ericsson nu a reusit sa tina pasul cu inovatiile sI cu “ritmul' impus de alti competitori. Pe ultimul trimestru analizat de firma de cercetare de piata Gartner, cota globala a Sony Ericsson a fost de 1,7%, fata de 3% in aceeasi perioada a anului trecut.

La nivelul lui 2010, cota de piata a Sony Ericsson a fost de 2%, cu vanzari de peste 6 miliarde de dolari sI 7.500 de angajati la nivel global.

Cu cateva saptamani in urma, oficialii Sony-Ericsson precizau ca seria de terminale smartphone Xperia detine 80% din vanzari, motiv pentru care din 2012 vor produce doar telefoane inteligente, mizand in special pe platforma software Android.

“ Sony dispune acum de toate componentele necesare pentru a concura cu Samsung si Apple. Marea intrebare este - poate executa? Trecutul ma face sa fiu sceptic, insa nu as spune ca nu vor reusi", comenta azi un analist de specialitate, citat de Reuters.

Pana acum, laptopurile, tabletele, consolele de jocuri video si alte electronice produse de Sony erau create, dezvoltate, produse si asezate pe piata separat de telefoanele Sony Ericsson. Totusi, in acest an fanii PlayStation au facut cunostinta cu Xperia Play, un smartphone inspirat in design sI functionalitati de consola PSP.

×