Milioane de utilizatori ar putea abandona lumea Internetului daca guvernele si companiile de software nu isi unesc fortele pentru a bloca raspandirea mesajelor spam.
ALEXANDRU RADESCU
Aceasta este tematica unei conferinte internationale gazduite zilele acestea de catre ONU la Geneva, la care participa reprezentanti a 60 de tari, se arata intr-un material AFP. Conform unor studii coordonate de Uniunea Internationala de Telecomunicatii, mesajele spam aduc prejudicii anuale in valoare de 25 miliarde de dolari, cifra in care se "converteste" timpul pierdut de angajati pentru curatarea casutelor e-mail. Dupa cum declara Robert Horton, reprezentantul Australiei la aceasta conferinta, "nici o tara nu poate face fata singura invaziei mesajelor spam. Este o amenintare la nivel international si trebuie sa lucram impreuna pentru a o anihila". De altfel, Australia a gazduit recent o intrunire pe aceeasi tema la care au mai participat SUA si Marea Britanie, participantii incheind un memorandum pentru lupta comuna antispam.
ANALIZE. Dupa cum se arata intr-un raport ONU, in ultimul an, mesajele spam au ajuns sa ocupe pana la 80% din totalul mesajelor e-mail, fata de un procent de 35% in 2002. Majoritatea mesajelor spam au ca origine SUA, dar in ultimul timp, din motive de legislatie in domeniu, destinatia preferata a spammerilor este formata din tari precum China, Rusia sau cele din Europa de Est. In ceea ce priveste Romania, pagubele provocate de spam sunt estimate la 269,1 milioane de dolari pe an.
Citește pe Antena3.ro