x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Spore sau jocul de-a Dumnezeu

Spore sau jocul de-a Dumnezeu

13 Sep 2008   •   00:00

Mulţi dintre cititorii acestei reviste au auzit deja de Spore, un joc creat, pentru diverse platforme (PC, Mac, Nintendo DS şi telefoane mobile), de binecunoscuta companie Electronic Arts Games.

Mulţi dintre cititorii acestei reviste au auzit deja de Spore, un joc creat, pentru diverse platforme (PC, Mac, Nintendo DS şi telefoane mobile), de binecunoscuta companie Electronic Arts Games. Jocul a fost lansat în cursul acestei săptămîni, după ce la mijlocul anului creatorii lui au oferit pe piaţă un program de construire a personajelor – creaturile puteau fi salvate într-o bază de date generală, pentru ca, după momentul lansării jocului pe piaţă, acestea “să fie scoase de la naftalină”. Platforma a primit, în marea majoritate, numai note bune, dar au existat şi critici care au amendat decizia creatorului acestor personale – Will Wright – de a se juca de-a Dumnezeu. Pentru că, pînă la urmă, la asta se rezumă Spore – creaturile construite cu ajutorul unei aplicaţii (Spore Creature Creator) evoluează, cu ajutorul jucătorului, întocmai personajelor din The Sims. Este un lanţ al evoluţiei controlat, un lanţ al supravieţuirii, un lanţ genetic parcă “importat” din realitatea înconjurătoare. Creaturile se dezvoltă “ca la carte” – de la celulă, la maturitate. Au glas, au preferinţe de hrană, pot fi simpatice, inteligente, feroce, răzbunătoare, pot ţopăi la comandă, se ruşinează, se îndrăgostesc, îşi pot dezvolta singure sisteme de apărare sau de atac şi se pot perpetua, transmiţînd urmaşilor lor aceleaşi caracteristici genetice. Spore s-a vrut de la bun început un joc educativ, care să oglindească treptele evoluţiei speciilor şi dorinţele lor de a ieşi din spaţiul îngust pe care îl populează pentru a cuceri planeta pe care locuiesc şi apoi, de ce nu?, Universul.

 

Şanse egale

Ministrul Educaţiei din Germania a aprobat eliberarea de noi fonduri – 150 de milioane de euro – pentru 79 de instituţii de studii superioare care vor angaja femei, în contextul în care unul din şase profesori din această ţară este o reprezentantă a sexului slab. Potrivit publicaţiei Der Spiegel, în timp ce 50% dintre studenţi sînt femei şi 40% dintre acestea se înscriu ulterior la doctorat, piaţa locurilor de muncă în sistemul de învăţămînt superior nu face faţă cererii. Un studiu realizat recent în Germania arată că doar 24% dintre lectori sînt femei şi 15% dintre profesorii universitari reprezintă sexul slab.

 

Big Brother, nedorit în Franţa

Francezii sînt revoltaţi din cauza unei măsuri prin care serviciile secrete interne vor folosi un sistem computerizat, gen “Big Brother”, pentru a spiona milioane de oameni. Decizia aprobată de preşedintele Nicolas Sarkozy (foto) acordă serviciilor dreptul de a folosi o bază de date a poliţiei, care este numită Edvige şi care a fost creată în iulie 2008, în care sînt adunate detalii personale ale “aproape oricărei persoane care are peste 13 ani şi de care se arată interesat statul francez”, scrie ediţia online a cotidianului britanic The Times.

 

Ajutor de zbor

Un grup de experţi de la Institutul Tehnologic din Massachusetts lucrează la un sistem computerizat care ar putea reduce numărul de ore întîrziate ale zborurilor de avioane, cauzate de condiţiile climatice. Echipa condusă de Richard DeLaura a testat, anul trecut, un prototip al acestui sistem în regiunea oraşului New York. Rezultatul a fost impresionant – sistemul a reuşit să reducă întîrzierile cu 2.300 de ore, economisind 7,5 milioane de dolari, bani care ar fi folosit pentru suportarea cheltuielilor de operare a zborurilor.

 

Robot pentru copiii autişti

Universitatea din Tesalonic a dezvoltat şi testat un robot de căutare şi salvare a copiilor suferinzi de autism. Sistemul de monitorizare electromagnetică a radiaţiilor a fost conceput şi construit în cadrul Programului pentru robotică nedirecţionată avansată, de către 17 studenţi ai facultăţii de inginerie electrică şi computerizată din cadrul instituţiei sus-amintite. Înalt de doar 60 de centimetri, roboţelul este format din 19 senzori, care ajută la localizarea victimelor dezastrelor naturale, din 13 motoraşe, dintr-un sistem special care permite deplasarea “maşinăriei” pe teren accidentat şi dintr-un sistem de navigare automat, prin care sunt alertate echipele de salvare.

 

Bariera invizibilă

Takayuki Iwamoto şi colegii săi de la Universitatea din Tokyo, Japonia, au reuşit să găsească o modalitate pentru ca pasionaţii de jocuri pe calculator să poată simula ciocnirile fizice. Noua tehnologie constă într-un sistem de dispozitive de transformare a mişcării sau a forţelor, prin intermediul căruia se crează, pe bază de ultrasunete, o barieră invizibilă care va fi percepută ca un obiect fizic, material. Tehnologia cuprinde totodată o cameră video, conectată la utilizator, sincronizînd astfel informaţiile din spaţiul real cu cele din spaţiul virtual.

 

Oglinda fermecată

Creatorii MP3-ului, cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Telecomunicaţii din Germania, au reuşit să construiască o “oglindă” care schimbă culoarea şi imprimeurile tuturor articolelor de îmbrăcăminte care se oglindesc în ea. Inteligenta “oglindă”, care este de fapt un ecran conectat la un sistem computerizat şi la o cameră video, are dimensiuni destul de mari, informează publicaţia online TechTree din India, citînd site-ul Gizmodo.

×
Subiecte în articol: sistem tehno