x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Standard - Interoperabilitate intre gigantii electronicelor

Standard - Interoperabilitate intre gigantii electronicelor

21 Ian 2005   •   00:00

Mari companii din domeniul electronicelor si electrocasnicelor au format o coalitie care isi propune ca materiale cu drept de copyright (muzica si video) sa poata rula pe orice dispozitiv (de profil), indiferent de producator.

RIVALITATE. Suprema]ia iPod de la Apple a st~rnit „m~nia" altor juc`tori de pia]a high-tech
Noua coalitie se numeste Marlin Joint Developement Association si include Panasonic, Philips, Samsung, Sony si compania de management in drepturi asupra produselor in format digital, Intertrust Technologies. Aceasta asociatie va incerca sa dezvolte propriul sistem de management al drepturilor de autor. Noului concept ii vor "subscrie" mai multe produse: de la telefoane mobile la playere digitale. Sistemul Marlin s-ar putea aplica unui format standard audio sau video precum Advanced Audio Coding sau MPEG AVC video. Acesta va fi compatibil cu oricare alt sistem care ar folosi tehnologia de interoperabilitate a asociatiei Marlin Joint Developement. In plus, grupul declara ca va face un site in care va fi postat un cod sursa in folosul companiilor care doresc sa dezvolte diverse proiecte.

RIVALII. Dupa cum se arata intr-un material CNet, proiectul Marlin ar "tinti" inspre Apple si Microsoft, cele doua companii detinand drepturile de autor (DRM) asupra tehnologiilor folosite pentru propriile formate media. Dupa cum se stie, melodii descarcate de la magazinul online de muzica de la Microsoft nu prea pot fi rulate pe player-ul digital creat de Apple (iPod).

Apple tine "cu dintii" la licenta asupra tehnologiei folosite la formatul sau digital atata timp cat iPod si magazinul iTunes Music Store sunt mult mai cautate decat cele ale rivalilor. Acest lucru i-a determinat pe utilizatorii de iPod sa nu cumpere de la altcineva decat Apple.

Inainte de formarea asociatiei Marlin, au mai fost constituite si alte grupuri de acest gen, unul dintre ele fiind Coral, dar publicul consumator continua sa se loveasca de diverse incompatibilitati intre tehnologii dezvoltate de producatori. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT