x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Statistici confuze despre acoperirea telecom în România

Statistici confuze despre acoperirea telecom în România

de Alexandru Radescu    |    08 Dec 2009   •   00:00

Serviciile de telefonie mobilă sunt disponibile, cu două excepţii, în toate localităţile rurale din România, a declarat azi şeful Serviciului Reglementări Tarife şi Serviciu Universal din cadrul ANCOM.



Cu două săptămâni în urmă, directorul STS, Marcel Opriş, preciza că la 87 de secţii de votare din ţară nu a existat acoperire din partea operatorilor de telefonie mobilă.


Statisticile arbitrului telecom mai arată că telefonia fixă nu este prezentă în 2.710 de localităţi iar pentru 2.682 dintre acestea nu există nici linii de acces disponibile.

Din raportul ANCOM resultă că aproximativ 4.600 de localităţi (circa 33,5% din total) nu sunt acoperite cu tehnologii de telecomunicaţii din generaţia a treia (3G), respectiv UMTS, CDMA2000 sau EV-DO.
"La nivel de populaţie şi gospodării, procentele sunt mai mici, aproximativ 12,5% din populaţie şi, respectiv, circa 13% din gospodării", a spus reprezentantul ANCOM, Bogdan Dospinescu, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Autorităţii, numărul telefoanelor publice cu plată (TPP) şi traficul realizat prin intermediul acestora au cunoscut o scădere constantă în ultimii ani, pe fondul diversificării posibilităţilor de comunicare şi al creşterii accentuate a telefoniei mobile.

"Există discrepanţe între mediul urban şi cel rural, aproximativ două treimi din numărul TPP sunt amplasate în oraşe.

De asemenea, 66% din TPP sunt concentrate în 2,3% din numărul de localităţi. ţinând cont că utilizatorii finali preferă în general folosirea telefonului mobil în detrimentul utilizării unui TPP, costurile fiind comparabile sau chiar mai mici în cazul telefoniei mobile, în funcţie de planul tarifar deţinut şi de destinaţia apelului, rata actuală de penetrare pare a fi suficientă", a spus Dospinescu.
El a adăugat că în 6.812 localităţi nu există niciun TPP.









×