x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Studiu - Copiii Europei, bolnavi de internet

Studiu - Copiii Europei, bolnavi de internet

de Cristian Ionita    |    13 Aug 2007   •   00:00
Studiu - Copiii Europei, bolnavi de internet
Sursa foto: Jeffrey Williams/

Micii europeni cunosc destul de bine riscurile la care se expun atunci cănd navighează prin spaţiul virtual, dar nu apelează la părinţi cănd au probleme, pentru că le este frică să nu li se taie din porţia "online" zilnică.



Puştii ştiu la ce riscuri se expun atunci cănd sunt online, dar nu au curajul să-şi impărtăşească problemele părinţilor.

Comisia Europeană a publicat la sfărşitul săptămănii trecute rezultatele unui studiu despre modul in care folosesc internetul copiii Uniunii. Au participat copii cu vărste cuprinse intre 9 şi 10 ani şi 12 şi 14 ani. Vestea bună ar fi că puştii europeni cunosc destul de bine riscurile la care se expun atunci cănd navighează prin spaţiul virtual. Vestea proastă este că nu apelează la părinţi cănd au probleme decăt dacă nu au altă soluţie. Asta in principal, pentru că le este frică să nu li se taie din porţia "online" zilnică.

In topul preferinţelor se situează jocurile online, navigarea pe internet şi comunicarea cu prietenii. Nu au apărut diferenţe semnificative intre statele membre ale Uniunii in ceea ce priveşte atitudinea faţă de internet sau obiceiurile de utilizare a mediului virtual, cu căteva excepţii. Pentru că o parte semnificativă a copiilor din Bulgaria, Grecia şi Islanda nu are acces la internetul de mare viteză, jocurile online au pierdut primul loc in topul preferinţelor in cele trei ţări.


PROBLEME. Copiii de 9 şi 10 ani petrec intre o jumătate de oră şi o oră pe zi folosind internetul şi telefonul mobil. In cazul celor de 12, 13 şi 14 ani, perioada petrecută in compania tehnologiilor moderne de comunicare creşte pănă la una-trei ore. Interesant este că părinţii sunt mai atenţi la ce fac copiii pe internet decăt la felul in care folosesc telefonul mobil. Cele mai mari riscuri online au fost indicate de majoritatea participanţilor la studiu ca fiind contacul cu adulţi pe care nu-i cunosc şi posibilitatea de a infecta computerul cu un virus sau de a fi atacaţi de hackeri. Ca morală a rezultatelor studiului european, Viviane Reding - comisarul pentru IT&C - a declarat că este incurajator faptul că tinerii folosesc noile tehnologii cu incredere. Totuşi, studiul a scos la iveală nevoia europeană de educaţie in domeniul utilizării internetului. Asta pentru că pe lista site-urilor accesate de copii au apărut adrese care găzduiesc pornografie, conţinut violent sau mesaje neonaziste.

×
Subiecte în articol: IT