x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Super virusul Sasser

Super virusul Sasser

03 Mai 2004   •   00:00

La sfarsitul saptamanii trecute, si-a facut aparitia Sasser, un virus informatic extrem de periculos, care se raspandeste folosind mijloace „neconventionale".

CRISTIAN IONITA

In cateva zeci de ore, acesta a reusit sa infecteze cateva milioane de computere din intreaga lume. Afecteaza numai computerele care folosesc sistemele de operare Windows 2000, Windows Server 2003 si Windows XP.

NEOBISNUIT. Spre deosebire de alti virusi, Sasser nu se raspandeste prin intermediul postei electronice. El scaneaza Internet-ul in cautarea computerelor vulnerabile si se instaleaza automat acolo unde gaseste o bresa in sistemul de securitate. O data ce a reusit sa infecteze un computer, porneste in cautare de noi victime, apoi inchide si porneste automat PC-urile infectate. Din aceasta cauza, unii utilizatorii sunt impiedicati sa descarce si sa instaleze programe care omoara virusul.

AVERTISMENT. Urmatoarea generatie de virusi va fi mult mai periculoasa decat viermii de Internet care se raspandesc trimitand mesaje e-mail. Virusii avansati nu mai au nevoie de posta electronica, ci isi creeaza propria retea de computere infectate cu care pastreaza o legatura permanenta. In felul acesta, milioane de virusi vor ajunge sa fie legati intr-o singura retea si vor comunica unul cu altul creand superviermele, avertiza recent Scott Chasin, seful departamentului tehnic al companiei de securitate MX Logic. Ei bine, virusul Sasser nu face altceva decat sa creeze automat o retea de computere infectate. Din fericire, nu este atat de avansat incat sa o poata controla. Potrivit producatorului american de programe antivirus Panda Software, tarile cel mai afectate sunt Estonia, Israel, Taiwan, Spania si Franta.

×
Subiecte în articol: IT