x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tablet PC-urile, cadoul sfârşitului de an

Tablet PC-urile, cadoul sfârşitului de an

de Alexandru Radescu    |    02 Noi 2010   •   00:00
Tablet PC-urile, cadoul sfârşitului de an
Sursa foto: Dell Streak/

Tot aşteptând, oficial, iPad-ul, ne-am trezit spre sfârşitul lui august cu Streak. Producătorul Dell zice că e un "hibrid", un minitablet, dar piaţa îl percepe mai degrabă ca un smartphone gigant. Lesne de înţeles având în vedere dimensiunile reduse ale ecranului: doar 5 inci, în comparaţie cu diagonala aproape dublă la gadget-ul celor de la Apple. Se comercializează acum la preţ de 2.000 de lei.

La începutul lui septembrie, marea expoziţie mondială de electronice de la Berlin (IFA) a scos la iveală un nou tablet PC, respectiv Samsung Tab. Uitându-ne mai întâi la mărimea ecranului (7 inci/aproximativ 18 cm), putem într-adevăr vorbi de un competitor pentru iPad. Nu un "killer", ci un gadget care va avea o anumită felie de piaţă până la sfârşitul anului. Iar utilizatorii din România vor putea achiziţiona acest model după 4 noiembrie, primul "partener" fiind operatorul Orange. Tab-ul este echipat cu sistem de operare Android 2.2, procesor Cortex A8 1.0 GHz, "suportă" Adobe Flash 10.1.

Capacitatea de stocare internă este de 16 GB/32 GB, la care se adaugă cardul de memorie. Funcţionează în reţea GSM/3G, rezoluţia ecranului este de 1020x600, camera foto este de 3 MP (+ una frontală, pentru videotelefonie, de 1.3 MP). Gadget-ul cântăreşte 380 de grame, asigură şi conectivitate Wi-Fi, preţul la liber ar putea fi în jur de 700 de euro.

Cât de importantă este diagonala pentru acest tip de gadget-uri a reieşit şi din discursul lui Steve Jobs, preşedinte şi cofondator Apple, speech ţinut cu ocazia prezentării datelor financiare ale companiei:
"Recolta asta de tablete de şapte inci, toate vor fi moarte încă de la lansare. Producătorii lor vor învăţa lecţia dureroasă că fac tablete prea mici", a afirmat Jobs.
Totuşi, capacitatea deficitară de furnizare şi producţie a limitat vânzările iPad la 4,19 milioane de unităţi în al IV-lea trimestru fiscal (iulie-septembrie), în timp ce piaţa aştepta un nivel apropiat de 5 milioane.

Cele mai noi modele de tablet PC-uri, anunţate la nivel global, provin de la HP şi Acer. Tableta de la HP (Slate 500) va rula Windows 7 şi va costa, pe piaţa din SUA, 800 de dolari. Cei de la Acer au anunţat săptămâna trecută modele cu 5,7 şi 10 inci, preţurile variind de la 300 la 700 de dolari, lansarea globală urmând să se facă pe 23 noiembrie.

×
Subiecte în articol: gadget