x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tarii, cat mai multa imagine la hectar!

Tarii, cat mai multa imagine la hectar!

de Lucian Mandruta    |    24 Mar 2006   •   00:00
Tarii, cat mai multa imagine la hectar!

Cea mai mare plasma din lume e totusi mai mica decat cea mai mare imagine pe care poate sa ti-o puna pe perete un proiector. Si care costa cat o zecime din ea. Pare o ecuatie complicata, insa am s-o mai spun o data, mai simplu: la centimetrul patrat de imagine, cea mai ieftina solutie e proiectorul video. Paradoxal, e si cea mai putin populara. De ce oare?

Raspunsul snob: proiectorul e mic si necajit, sta intr-un colt de camera, iar in fata lui e un perete alb, gol. Intreg ansamblul radiaza un aer de saracie proletara. In contrast, o plasma, chiar cea mai modesta, raspandeste inca o aura de bunastare sora cu succesul in viata si ruda mai indepartata cu fericirea suprema, pe care o propovaduiesc budistii.

Evident, exista si raspunsul tehnic, mai plicticos. El explica in cifre multe insuccesul (relativ, totusi) al proiectorului. E mai putin luminos si cateodata inutilizabil ziua, lampa se strica repede si trebuie inlocuita, face zgomot exact langa urechea ta. Si nici contrastul nu e cine stie ce.

Indiferent de motivatii, proiectorul video e un challenger. Un ultim sosit la masa bogata a solutiilor video de casa, care are de partea lui o singura, mare sansa: lumea vrea imagine cat mai mare.

Cand mi-am luat televizor prima oara, prin 1987, diagonala de 54 de centimetri a iubitului meu Diamant (alb-negru, produs la Electronica Bucuresti) era cea mai mare de pe piata. Domina camera intr-un fel absolut - si demodat in acelasi timp, pentru ca amicii mei cu rude in strainatate aveau deja televizoare color. Multa vreme, adica in anii ’80 si ’90, trecerea de la alb-negru la color a insemnat si o micsorare a ecranului. Deceniul nostru insa e obsedat de dimensiunea imaginii - nu pentru ca se vede mai bine la televizor (standardul Pal e totusi limitat pentru ce ecrane se fabrica azi) ci pentru ca ea spune despre tine exact cat poti sa-ti permiti sa cheltuiesti.

Pentru cei pentru care asta nu conteaza, proiectorul ramane insa solutia cea mai rezonabila ca pret. Cele mai bune se apropie de 5.000 de euro - cu care iti cumperi intr-adevar si o plasma mare. Dar nu una de 5 metri in diagonala, cat poate sa puna pe perete un proiector DLP de ultima generatie. Experienta cu el e de-a dreptul cinematografica (inclusiv faptul ca trebuie totusi, ceva intuneric, pe langa floricele!). Iar locul eliberat de plasma poate fi prezentat musafirilor ca un spatiu feng-shui, conceput special de arhitectul ala scump si la moda...
×
Subiecte în articol: IT