x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologia OLED provoacă plasma-LCD

Tehnologia OLED provoacă plasma-LCD

de Alexandru Radescu    |    06 Oct 2007   •   00:00
Tehnologia OLED provoacă plasma-LCD
Sursa foto: AFP /

Timp de cinci zile, in Japonia se desfăşoară CEATEC, cel mai mare tărg de electronice de consum din Asia. Atracţia show-ului vine tot din partea producătorilor de monitoare: cele mai mari diagonale, cele mai subţiri ecrane.

Timp de cinci zile, in Japonia se desfăşoară CEATEC, cel mai mare tărg de electronice de consum din Asia. Atracţia show-ului vine tot din partea producătorilor de monitoare: cele mai mari diagonale, cele mai subţiri ecrane.

Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC) este cel mai important tărg high-tech din Asia. Oraşul japonez Chiba (Kyodo) este gazda evenimentului care din 2000 are loc in fiecare an. Ca şi la "omologul" său european, Tărgul IFA de la Berlin, şi la CEATEC domină competiţia producătorilor de monitoare. Dar bătălia nu mai este doar pe "diagonală" (cele mai mari), ci şi căt mai subţiri.

Totuşi, există un intrus in această confruntare de LCD-uri şi plasme, televizorul OLED de la Sony. Modelul XEL-1 (bazat pe tehnologia Organic Light-Emitting Diode) are o diagonală de 11 inci (27 cm), 3 mm grosime şi costă peste 1.740 de dolari. Va fi lansat pe piaţă in luna decembrie. Ecranele bazate pe tehnologia OLED au un consum de energie mai eficient şi calitate ridicată, furnizănd imagini clare, inclusiv in cazul cadrelor care se succed foarte rapid. Totuşi, incă nu se ştie in ce măsură această tehnologie va fi potrivită pentru ecrane cu diagonală mare.

CEL MAI, CEA MAI... In bătălia monitoarelor, Panasonic a expus un LCD de 3.7 cm grosime, diagonală 42 inci şi care va fi comercializat din martie 2008. Cei de la Sharp se prezintă cu prototip de 52 inci şi grosime 2 cm, dar şi cu un LCD de 108 inci, cel mai mare monitor din lume, in categoria sa tehnologică. Nu lipseşte Hitachi, care a adus un televizor LCD de 32 inci la o grosime de 1.9 cm.

Incă este la modă şi competiţia formatelor video, aşa că abundă şi playerele sofisticate de la Toshiba, Panasonic sau Samsung.

Ediţia din acest an a tărgului are ca titlu "Experience the Frontiers of Digital Convergence" şi participă un număr-record de companii, 895, impărţite in 3.200 de standuri. 40% dintre participanţi provin din afara Japoniei. Organizatorii se aşteaptă la peste 200.000 de vizitatori, iar anul trecut au fost aproximativ 195.000 vizitatori.

Biciclistul

Şi dacă este o expoziţie high-tech asiatică nu se putea să lipsească tocmai robotul. Japonezii de la Murata Manugacturing il prezintă publicului pe "biciclistul" Murata Seisaka Kun. Roboţelul are o inălţime de 50 de centimetri şi căntăreşte 5 kilograme. Viteza maximă cu care pedalează este 2 km/h. In cadrul expoziţiei, Seisaku Kun demonstrează şi echilibristică, mişcăndu-se pe o bandă de numai 2 cm grosime. De asemenea, poate să-şi păstreze echilibrul atunci cănd se opreşte din pedalat sau cănd işi schimbă sensul de mers.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT