x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - 3,7% dintre arabi folosesc Internetul

Tehnologie - 3,7% dintre arabi folosesc Internetul

de Cristian Ionita    |    14 Mar 2006   •   00:00
Tehnologie - 3,7% dintre arabi folosesc Internetul

Lumea araba a ramas in urma in privinta numarului utilizatorilor de internet, dar compenseaza la capitolul telefonie mobila. Cel putin asa spun participantii la World Telecommunication Development Conference (WTDC), ce are loc in aceasta perioada la Doha, in Qatar.

Potrivit ministrului sirian al Telecomunicatiilor si Tehnologiei, Amr Salem, "prezenta araba pe internet consta in cateva site-uri care furnizeaza informatii si cateva site-uri personale". Acest fenomen este cauzat in principal de factori de natura tehnica, precum lipsa unui portal arab. "Asta inseamna ca legaturile dintre retele trebuie sa treaca prin Europa sau Statele Unite, fapt ce determina cresterea costurilor", a explicat ministrul intr-un discurs tinut la sfarsitul saptamanii trecute la Doha, citat de Middle East Times.

O alta problema este ca investitorii ezita sa investeasca in sectorul telecomunicatiilor in lumea araba, desi in alte parti ale lumii aceasta industrie inregistreaza rate de profit spectaculoase, a observat Amr Salem.

CIFRE. Cele 22 de state membre ale Ligii Arabe aveau in 2004 11,7 milioane de utilizatori de internet, la o populatie totala de 316 milioane, potrivit International Telecommunications Union (ITU). Asta inseamna o rata de penetrare a internetului de 3,7%. Prin comparatie, in Romania au fost inregistrati 4,3 milioane de utilizatori de internet in decembrie 2005, potrivit datelor Trafic.ro. Asta inseamna o rata de penetrare de peste 20%.

Cand vine vorba de telecomunicatii, lucrurile se schimba. Utilizarea celularelor este in crestere in statele Ligii Arabe. In 2004 se inregistrau 45,9 milioane de utilizatori ai telefoniei mobile (14,5% din populatie) si 27,1 milioane de linii telefonice fixe (rata de penetrare de 8,59%).

G8 (grupul tarilor industrializate) inregistra la sfarsitul anului 2004 un numar total de 429 de milioane de utilizatori de internet, aproape la fel de mult ca in restul statelor lumii la un loc - 444 de milioane de utilizatori.
×
Subiecte în articol: IT milioane