x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Europenii stau prost la robotica

Tehnologie - Europenii stau prost la robotica

de Alexandru Radescu    |    13 Oct 2005   •   00:00
Tehnologie - Europenii stau prost la robotica

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns sa priveasca cu ingrijorare dezvoltarea roboticii in Japonia. Comisia Europeana a cerut grupurilor industriale de pe continent sa se implice mai mult in productia de modele "comerciale" si sa renunte la "prototipuri de laborator".

"Adevarul este ca pana acum, in cercetarea in robotica, s-a pus accentul pe cercetare academica, iar industria nu prea a fost prezenta", a declarat, pentru BBC, Ulf Dahlsten, director pe probleme de tehnologie avansata in cadrul UE. Acesta a adaugat ca Europa pierde in fata Japoniei la capitolul cercetare si inovatie. Uniunea Europeana cheltuieste anual 50 de milioane de euro pentru dezvoltarea de prototipuri, care ar urma sa iasa pe piata in 10-15 ani. La nivel mondial, se estimeaza ca, pana in 2025, piata robotilor industriali si de "companie" ar urma sa ajunga la 66 de miliarde de dolari.

COMPETITIE. Dupa cum se arata intr-un material BBC, Uniunea Europeana a promis ca va sprijini companii precum EADS, BAE Systems si Philips pe proiecte legate de cercetare si dezvoltare in robotica.

O mare parte din roboti este folosita in cercetare stiintifica, medicala in scopuri militare, dar reprezentantii UE au aratat ca Japonia a progresat enorm si prin dezvoltarea robotilor "casnici" sau "de companie". Anul trecut, potrivit unui studiu ONU, se estima ca pana in 2007, peste 4 milioane de roboti ar urma sa "munceasca" in casele oamenilor. In acelasi raport se arata ca numarul roboteilor de "divertisment" ar urma sa treaca de 2,5 milioane de exemplare, comparativ cu o cifra aflata in prezent in jur de 200.000 exemplare.

×
Subiecte în articol: IT