x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE/Roboţii merg şi pe front

TEHNOLOGIE/Roboţii merg şi pe front

de Cristian Ionescu    |    28 Feb 2009   •   00:00

Două companii japoneze au prezentat recent un robot de securitate care poate fi comandat prin intermediul unui telefon mobil, pentru a arunca o plasă ce imobilizează potenţialii intruşi. Programele militare în acest sector se extind pe glob.




Roboţi "militari" au fost folosiţi şi la competiţii sportive pentru a detecta metale
Foto: Afp/Mediafax

Prototipul T-34 a fost dezvoltat în comun de către firmele japoneze Tmsuk Co şi Alacom Co. Robotul se deplasează cu o viteză de până la 10 km pe oră şi poate fi controlat de cineva care primeşte imagini în timp real prin intermediul acestuia. Micul gardian are roţi şi încorporează senzori pentru a detecta orice mişcare. Acest roboţel este destinat atât segmentului corporate, cât şi particular pentru supravegherea locuinţei, atunci când nu se află nimeni acasă. Însă domeniul în care roboţii sunt cu adevărat folosiţi este cel militar. Potrivit lui Ronald Arkin, expert în cadrul Universităţii Georgia Tech, citat de BBC News, deşi roboţii nu vor fi perfect etici pe front, se speră evitarea unor acte de indisciplină de care dau dovadă, uneori, soldaţii.

PĂIANJENUL ELECTRONIC
Ca rezultat, deşi Statele Unite trec printr-o importantă criză economică, trupele terestre şi marina americană vor investi 4 miliarde de dolari pentru a crea roboţi militari care să evite comiterea de crime de război. Un exemplu este compania BAE Systems, care a semnat un contract de 38 de milioane de dolari cu Armata Americană pentru realizarea unor miniroboţi militari. Aceştia au forma unor păianjeni, sunt autonomi şi vor fi folosiţi pentru lupta urbană şi în zonele cu relief complex (munţi, grote, peşteri etc.). Principiul care stă la baza deciziei Pentagonului este acela că, spre deosebire de oameni, roboţii nu vor fi afectaţi de frică sau dorinţa de răzbunare. Pe de altă parte, există riscul ca astfel de tehnologii să cadă în mâinile unor grupări teroriste cu consecinţe dezastruoase, acestea putând fi tentate să înlocuiască atentatorul sinucigaş cu un robot. În Irak acţionează în prezent mai mult de 4.000 de roboţi ai armatei americane la sol şi în aer avioane fără pilot, numite drone. Primul robot echipat cu o mitralieră de calibru mare (fabricat de Foster-Miller şi utilizat în Irak) a fost un succes, producătorul primind o comandă pentru încă 80 de unităţi. Americanii îşi susţin avansul în acest domeniu, dar încearcă să monitorizeze şi programele de roboţi militari din Rusia, China, Pakistan şi Iran.

×
Subiecte în articol: IT