x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TEHNOLOGIE - Televizoare HD da, programe ba

TEHNOLOGIE - Televizoare HD da, programe ba

de Alexandru Radescu    |    10 Oct 2008   •   00:00
TEHNOLOGIE - Televizoare HD da, programe ba

Operatorii locali de servicii digitale prin cablu sau satelit nu se înghesuie să ofere canale HD. Românii interesaţi de acest gen de servicii s-au orientat către oferte din străinătate. Producătorii de televizoare subţiri se aşteaptă la o dublare a vânzărilor de modele full HD în 2009 pe piaţa românească.



Operatorii locali de servicii digitale prin cablu sau satelit nu se înghesuie să ofere canale HD. Românii interesaţi de acest gen de servicii s-au orientat către oferte din străinătate. Producătorii de televizoare subţiri se aşteaptă la o dublare a vânzărilor de modele full HD în 2009 pe piaţa românească.

Chiar dacă nu ne încurcăm în oferta HD din partea furnizorilor locali de servicii de televiziune, televizoarele high-definition se vând foarte bine şi în România. Producatorii estimează că din totalul televizoarelor LCD şi plasmă vândute în România (peste 400.000 de unităţi) maximum 10% ar fi "full HD". Revenind la oferta locală, doar PRO TV şi TVR s-au încumetat pînă în prezent la transmisii HD. Astfel că posesorii acestor dispozitive cu o rezoluţie de 1920x1080 se bucură mai mult la filme de pe DVD-uri. Totuşi, dacă te "încăpăţânezi" poţi apela la abonamente la satelit în străinătate şi la un preţ de 250 de lei poţi beneficia de mai multe programe HD de la BBC, Eurosport, Sky, National Geographic etc. Găseşti aşa ceva prin baruri, dar şi prin unele case. Dar între canal HD şi televizor mai este un "amănunt" tehnologic: receptorul HD.

În oferta AKTA (fostul MaxTV) un kit complet cu receptor HD ajunge să coste 1.032 lei. Momentan, în oferta AKTA există doar TVR HD. La alţi concurenţi de pe această piaţă, precum Dolce sau Focus Sat, introducerea în grilă a canalelor HD se va face în clipa în care va exista cererea care să asigure recuperarea investiţiei în aceste servicii. Un serviciu important pe acest segment de business este DigiTV (RDS&RCS), surse de pe piaţă afirmând că se pregătesc să lanseze canale HD, făcînd în acest sens achiziţii importante de receptoare HD.

OPTIMISM PENTRU INDUSTRIE

În ceea ce priveste vânzările de televizoare HD pe piaţa din România, jucătorii importanţi rămân încrezători: "Este puţin probabil ca recenta criză financiară să aibă un impact major asupra cererii în creştere de televizoare full HD", ne-au declarat reprezentanţii LG România. "Estimările noastre pentru finalul anului 2008: aproximativ 10% din piaţa de LCD TV-uri şi Plasme TV vor fi HD". De asemenea, optimismul este păstrat şi pentru piaţa anului viitor: "Pentru 2009 estimăm o dublare a pieţei televizoarelor LCD şi plasmă de tip full HD, aceasta urmând să atingă  30% din totalul vânzărilor de televizoare cu ecran plat", spun oficialii firmei sud-coreene.

MARFA ŞI BANII
Chiar dacă preţurile au mai scăzut pentru televizoare cu ecrane subţiri, în domeniul rezoluţiei HD, costurile nu sunt chiar mici. Spre exemplu, la modele Samsung preţurile se situează intre 3.200 lei pentru un LCD de 32 inci din seria 5 şi poate ajunge până la 15.140 lei pentru o diagonală de 55 de inci pentru gama de vârf, seria 9. De asemenea, producătorii vor aduce în curând pe piaţă şi modele cu receptor HD încorporat. De luna viitoare va fi disponibil în România modelul LG LCD5500, cu diagonală de 32 de inci, preţul nefiind încă precizat. În oferta de pe piaţa românească, gama full HD din portofoliul celor de la LG este de 40%. Samsung va lansa în perioada imediat următoare trei noi game de produse full HD pe piaţa din România.

40 de mii televizoare full HD vândute pe piaţa românească pentru anul în curs

×
Subiecte în articol: IT piata full televizoare