x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telecomul, afectat de criză

Telecomul, afectat de criză

de Alexandru Radescu    |    20 Oct 2009   •   00:00
Telecomul, afectat de criză
Sursa foto: /iStock

Statisticile arată că în 2009 numărul de SIM-uri active este în uşoară scădere, dar am vorbit mai mult la celular şi am plătit mai puţin. Pe partea de telefonie fixă, traficul de voce a scăzut, în timp ce numărul utilizatorilor de broadband fix şi mobil a crescut.



După primele şase luni din 2009, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii estimează că veniturile operatorilor telecom au scăzut cu 10%-15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de "vină" fiind concurenţa, criza şi reglementările în domeniu.

"În esenţă, evoluţia de pe piaţă e în favoarea utilizatorilor: pe piaţa de telefonie, de exemplu, acelaşi număr de utilizatori vorbeşte acum cu aproximativ 30% mai mult decât anul trecut, plătind mai puţin", a declarat ieri preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, prezent la evenimentul Global Forum. În "esenţă", Marinescu are dreptate, dar există şi destule cazuri în care utilizatorii plătesc mai mult decât anul trecut şi nici nu vorbesc mai mult. Un abonament de 8 euro la un operator mobil, de exemplu, îl costă pe client mai mult decât în 2008, pentru că s-a modificat substanţial cursul leu-euro. Şi nici nu a primit ceva minute în plus de la operator. Dar altfel negociază abonamentele o organizaţie cu câteva sute sau mii de angajaţi.

FIX-MOBIL-BROADBAND
Conform raportului ANCOM, numărul total de linii fixe instalate a crescut de la 5,17 milioane la 5,31 milioane, în timp ce numărul de utilizatori "activi" de telefonie mobilă scade uşor, de la 24,47 milioane la sfârşitul anului 2008 la 24,41 milioane la jumătatea acestui an. Traficul total de voce efectuat prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie a scăzut cu 16%, la telefonia mobilă înregistrându-se o creştere de aproximativ 34% faţă de perioada similară din 2008.

Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de 5% faţă de 31 decembrie 2008, numărul total de conexiuni ajungând la 2,64 milioane. Conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o creştere importantă, de 58%, atingând valoarea de 2,4 milioane, faţă de 1,5 milioane la sfârşitul lui 2008.

Ediţia a XVIII-a a Global Forum, unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale ale industriei IT&C, este găzduită de România. Este pentru prima dată când acest eveniment, iniţiat în 1992, se desfăşoară în Europa de Est.

×
Subiecte în articol: telecom