La fabricarea mobilelor sunt folosite o serie intreaga de substante chimice periculoase. Atata vreme cat celularele sunt in uz, nu e nici o problema. In schimb, acestea se transforma intr-o bomba ecologica atunci cand li se termina durata de viata.
CRISTIAN IONITA
Cele un miliard de celulare folosite in prezent in intreaga lume contin substante chimice periculoase si metale care pot pune in primejdie sanatatea oamenilor si mediul inconjurator dupa ce sunt aruncate. Tarile in curs de dezvoltare se plang ca aici sunt aduse cu duiumul aparatele, contaminand comunitati intregi, scrie The Independent, citat de Rador.
Amenintarea venita din partea telefoanelor mobile reprezinta principalul punct pe agenda urmatoarei intalniri a tarilor semnatare ale Conventiei de la Basel (tratatul ONU care reglementeaza comertul cu deseuri toxice). In cursul saptamanii viitoare, reprezentantii a 160 de guverne se vor intalni la Geneva pentru a gasi solutii la aceasta problema.
MUNTI DE TELEFOANE. Intr-un an, 105 milioane de telefoane sunt aruncate in Europa, iar 130 de milioane ajung la gunoi in SUA. Expertii spun ca, la sfarsitul duratei de viata, majoritatea celularelor sunt exportate in tari in curs de dezvoltare ca India, Pakistan sau China. Acolo sunt dezmembrate in scopul reciclarii in conditii rudimentare, amenintand sanatatea si comunitatile muncitorilor. Columbia, Nigeria, Brazilia, Botswana, Uganda, Namibia si Kenya si-au exprimat deja ingrijorarea fata de impactul telefoanelor uzate asupra tarilor lor, la precedenta intrunire a Conventiei de la Basel.
ROMANIA RECICLEAZA. Si Romania este una dintre tarile care "importa" celulare uzate. Numai ca, la noi, dezmembrarea acestora se face ecologic. In Anglia exista un parteneriat intre guvern, operatorii de retele si marii distribuitori de telefoane, botezat Fonebak. In cadrul acestui program au fost reciclate peste 3,5 milioane de telefoane (cam a zecea parte din cele scoase din uz). Acestea sunt trimise pentru a fi reciclate in Romania, informeaza The Independent. Aici, nichelul este recuperat din baterii pentru a fi utilizat la cratite, fiare de calcat sau baterii noi. Cantitati mici de platina, aur, argint si cupru sunt recuperate pentru bijuterii si tevi, iar plasticul este trimis in Suedia, unde este incinerat pentru a furniza incalzire centrala unui sat.
Citește pe Antena3.ro