x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonia 3G decoleaza in 2006

Telefonia 3G decoleaza in 2006

de Alexandru Radescu    |    17 Noi 2005   •   00:00
Telefonia 3G decoleaza in 2006

Analistii de pe piata telecom considera ca telefonia 3G este destul de matura incat sa atinga "proportii de masa" din anul urmator.

In 2001, operatorul japonez de telefonie mobila NTT DoCoMo lansa serviciile 3G, regiunea asiatica fiind cea mai "receptiva" la noile tehnologii. Considerata si in 2005, o "tehnologie care schioapata", se pare ca telefonia 3G va depasi in curand acest epitet si va deveni o industrie profitabila. Potrivit unui studiu Informa Telecoms and Media, numarul utilizatorilor de 3G va ajunge pana la sfarsitul acestui an la 70 de milioane, urmand ca numarul acestora sa ajunga la sfarsitul lui 2006 la 135 de milioane. In luna iunie a acestui an erau inregistrati 43 de milioane de utilizatori 3G in toata lumea.

IMBUNATATIRI. Tot pentru anul urmator este asteptata si utilizarea de catre mai multi operatori a standardului HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) care promite viteze medii de 1 Mbps, spre deosebire de WCDMA, unde viteza medie este de 300 kbps. Intarzierea in folosirea HSDPA a fost "aruncata" pe seama producatorilor de terminale care nu ar fi oferit suficiente modele compatibile. Totusi, coreenii de la KTF spera ca pana la sfarsitul lui 2005 sa asigure reteaua HSDPA in 17 zone metropolitane pentru ca in iunie 2006 sa isi extinda acoperirea in alte 45 de orase.

ROMANIA. Pentru Romania, telefonia 3G este inca o "nebuloasa", fiind privita inca inainte de lansare cu suspiciune de unii analisti si comentatori de pe piata. Si pentru tara noastra insa, anul 2006 ar putea fi practic o "relansare" a serviciilor 3G. Vodafone pregateste de zor rebrenduirea Connex cu 3G cu tot. Operatorul rival, Orange, a avut destul timp la dispozitie pentru "observatii" si anunta lansarea serviciilor sale 3G in primul trimestru al anului urmator.

×
Subiecte în articol: IT