x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonul din spatele volanului

Telefonul din spatele volanului

de Cristian Ionita    |    20 Dec 2005   •   00:00
Telefonul din spatele volanului

Femeile si tinerii sunt categoriile de conducatoi auto care vorbesc cel mai mult la telefonul mobil.

In total, 10% din cei care se afla la volan la un moment dat vorbesc la telefonul mobil. E o crestere de doua procente, comparativ cu anul trecut, cand 8% dintre soferi foloseau celularul, potrivit unui raport al organizatiei americane National Highway Traffic Safety Administration (NHTS).

Partea cea mai ingrijoratoare este ca 6% dintre soferi tin telefonul direct la ureche, fara a folosi un dispozitiv handsfree.

Studiul NHTS a durat doua saptamani si a implicat monitorizarea a 1.200 de locatii de pe soselele americane. Observatori antrenati au notat detalii despre conducatorii auto: sexul, varsta aproximativa, daca si cum folosesc telefonul mobil.

In urma observatiilor, s-a constat ca 10 procente dintre cei cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani tineau telefonul mobil la ureche, fata de 8 procente in 2004. Doar unul din 100 de soferi trecuti de 70 de ani tineau telefonul mobil la ureche.

PARTICIPANTE. De asemenea, femeile se abtin mai greu decat barbatii, atunci cand vine vorba de folosit mobilul la volan. 8% dintre participantele la trafic folosesc telefonul, fata de 5% dintre participantii la trafic. Slava Domnului! Soferii care folosesc telefonul mobil si pentru a trimite SMS-uri, a juca diverse jocuri sau a forma un numar sunt destul de putini. Doar 0,2% dintre subiecti au fost observati butonand.

Potrivit unui studiu publicat anul acesta de British Medical Journal, cei care folosesc telefonul mobil in masina au sanse de patru ori mai mari sa fie implicati intr-un accident grav. Chiar si cei care folosesc un dispozitiv handsfree au sanse mai mari sa fie implicati intr-un accident. Prin urmare, soferii sunt sfatuiti sa foloseasca mobilul doar in caz de urgenta.

SENTIMENT
"Vorbitul la telefonul mobil e doar una dintre sursele care distrag atentia soferilor" - John Walls, purtator de cuvant Wireless Association

×
Subiecte în articol: IT mobil