x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ofertele pentru televiziunea digitală îşi aşteaptă contestaţiile

Ofertele pentru televiziunea digitală îşi aşteaptă contestaţiile

de Alexandru Radescu    |    15 Mai 2014   •   21:59
Ofertele pentru televiziunea digitală îşi aşteaptă contestaţiile

Cele două oferte depuse în cadrul licitaţiei pentru trecerea la televiziune digitală au fost acceptate de Comisia de licitaţie, a anunţat azi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii. Până la data de 19 mai pot fi depuse contestaţii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor RCS & RDS S.A. şi Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., iar până la data de 22 mai se va anunţa organizarea rundelor de licitaţie, în cazul în care cererea va depasi oferta.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul in VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurentiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Doar două companii au depus oferte în licitaţia pentru trecerea la televiziune digitală

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aiba în funcţiune cel putin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zona de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre in vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenţa rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurilor de selectie.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare. 

×