x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Televiziunea digitală prin satelit

Televiziunea digitală prin satelit

04 Aug 2007   •   00:00

De căţiva ani in Romănia s-a introdus un nou serviciu: televiziunea digitală. Dacă in Marea Britanie se estimează că pănă in 2012 toţi abonaţii vor trece la noul serviciu, in Romănia, estimările spun că acest lucru se va intămpla pănă in anul 2020.

De căţiva ani in Romănia s-a introdus un nou serviciu: televiziunea digitală. Dacă in Marea Britanie se estimează că pănă in 2012 toţi abonaţii vor trece la noul serviciu, in Romănia, estimările spun că acest lucru se va intămpla pănă in anul 2020.

Există două tipuri de transmitere digitală: prin cablu şi prin satelit. Dacă prima modalitate este incă la inceput, a doua variantă a prins deja la public şi a dus la intrarea pe piaţă a cinci competitori care oferă servicii de televiziune digitală: Max TV, Focus Sat, Dolce, Digi TV şi Boom.

Acest tip de transmitere a semnalelor implică o antenă parabolică pentru captare, antenă ce se conectează la un receiver ce decodează semnalul pentru ca să poată fi interpretat de aparatul tv. Receiverul se conectează la televizor prin intermediul unei mufe Scart, RCA sau S/PDIF, iar pentru a putea viziona programele trebuie să alegeţi canalul Audio-Video al televizorului.

La conectare vei primi o telecomandă ce acţionează receiverul. Această telecomandă va fi ulterior folosită pentru a naviga printre canale şi pentru a seta opţiunile din meniu, telecomanda televizorului fiind utilă doar pentru a-l porni şi pentru a selecta canalul Audio-Video.

De ce televiziune digitală?

Motivul esenţial pentru a trece la televiziunea digitală este calitatea imaginilor. Dacă la televiziunea prin cablu mai prindem căteva posturi tv "cu purici", in cazul recepţiei prin satelit, acest lucru nu se mai poate intămpla: ori prinzi acel post foarte bine, cu o imagine clară, ori nu il prinzi deloc, caz in care cu siguranţă nu ai acel canal in lista de programe pentru care ai plătit.

Un alt motiv este reprezentat de multitudinea de facilităţi oferite de acest mod de transmitere: meniuri laborioase cu multe opţiuni pentru utilizator. Pentru majoritatea canalelor tv vei putea şti la ce emisiune sau film te uiţi, deoarece providerii de astfel de servicii au incorporat o funcţie pentru a transmite o dată cu imaginile şi programul tv. Astfel, atunci cănd schimbi postul, nu te vei mai intreba niciodată la ce canal te uiţi.

O altă funcţie extrem de interesantă oferită de televiziunea digitală este aceea de reminder. De căte ori nu ţi s-a intămplat să vezi o reclamă la un film pe care cu siguranţă vrei să il vezi, pentru ca ulterior să uiţi la ce oră se difuzează şi să-l ratezi? Pentru a evita astfel de situaţii, poţi opta pentru ca aparatul tv să comute automat pe postul dorit, la ora dorită.

Cum alegem televiziunea digitală?

In prezent puteţi opta pentru unul dintre cei cinci provideri de televiziune digitală de la noi. Unul dintre criterii il reprezintă pachetele de canale care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale. Providerii şi-au structurat grila de programe in mai multe pachete, cum ar fi pachetul pentru filme sau pachetul cu multe programe de sport. Trebuie să te hotărăşti ce anume vrei, şi apoi să pui in balanţă diferitele oferte pentru a găsi cel mai bun preţ.

Un alt lucru de care trebuie să te interesezi este costul instalării. Atenţie! Acesta variază in funcţie de numărul de televizoare pe care il ai. De asemenea, există provideri care iţi oferă posibilitatea să achiziţionezi receiverul şi antena, şi apoi să le montezi singur. Nu numai costul instalării variază in funcţie de numărul de televizoare, dar şi cel al abonamentului. Unii provideri oferă anumite reduceri pentru un număr mai mare de aparate tv, alţii nu oferă astfel de reduceri. Aşa că in calcularea preţului final nu uita să verifici aceste costuri.

Focus TV

Focus Sat oferă un serviciu deosebit faţă de ceilalţi provideri, in sensul că plata se face in sistem pre-pay. Această modalitate de plată este imprumutată de la operatorii de telefonie mobilă ce permit plata in avans a serviciilor oferite. Foarte util la acest serviciu este faptul că poţi activa cartela oricănd doreşti, şi astfel poţi să alegi in ce perioade vrei să vizionezi programele preferate. In acest mod, dacă eşti plecat in concediu pentru o perioadă mai lungă nu trebuie să plăteşti serviciile tv. Activarea cartelelor se poate face printr-un apel telefonic la call center sau printr-un simplu SMS.

Oferta Focus Sat conţine o listă de 24 de posturi tv gratuite, la care se adaugă canalele conţinute de unul dintre pachetele familia, aventura, cinema sau sport. Pentru a putea achiziţiona o cartelă Focus Sat trebuie să alegeţi unul dintre aceste pachete, pentru care trebuie să plătiţi o sumă de bani. După realizarea testului, in opinia noastră, Focus Sat

a prezentat cea mai bună calitate a imaginilor. Un dezavantaj insă il reprezintă faptul că imaginile nu pot fi inregistrate cu un video sau DVD recorder. Astfel nu vei putea să pui la păstrare in raftul cu casete video sau DVD-uri emisiunile preferate.

Pe lăngă imaginea foarte bună, meniul este extrem de uşor de folosit oferă şi foarte multe funcţii. Dacă nu găseşti nimic interesant la tv, te poţi delecta cu două jocuri pe care le poţi juca cu ajutorul telecomenzii: Tetris şi Puzzle. Iar dacă şi asta te plictiseşte, poţi alege să asculţi unul dintre cele 26 de posturi radio gratuite. Per total, serviciul oferit de Focus Sat este printre cele mai bune, avănd preţuri convenabile pentru pachetele oferite, căt şi o imagine clară.

Calitate imagine:

Puterea semnalului: 65%

Calitatea semnalului: 80%

Satelit: Thor

Pachet standard: 20 RON/lună

Nr. programe pachetul standard: 64

Cost instalare: gratuit, in custodie

Pachet complet: 60 RON/lună

Nr. programe pachet complet: 73

Dolce

Serviciul oferit de Dolce este avantajos mai ales pentru abonaţii Romtelecom, datorită faptului că preţul abonamentului lunar este mai mic cu 22%. Reducerea la preţul de instalare este şi ea destul de substanţială in cazul abonaţilor Romtelecom care primesc echipamentul gratuit, faţă de abonaţii obişnuiţi, care va trebui să plătească 85 de euro. De asemenea, Dolce introduce şi un preţ de activare a abonamentului, activare care este gratuită pentru abonaţii Romtelecom care semnează un contract pe doi ani. Pe lăngă pachetul Variety ce conţine programele standard, Dolce mai pune la dispoziţia utilizatorilor un număr de opt pachete diferite: Explorer, Active, Style, Midnight, HBO, Cinemax şi MaxPack. Acesta din urmă conţine practic toate posturile retransmise in reţeaua Dolce.

Calitatea imaginii oferite de Dolce este bună, iar meniul este destul de intuitiv. O funcţie care mi s-a părut destul de interesantă este cea care permite selectarea duratei banner-ului din partea de jos a ecranului. Astfel poţi selecta ca acesta să rămănă activ pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Cei de la Dolce permit două aparate tv pe acelaşi abonament, cu condiţia ca abonatul să achite contravaloarea unui al doilea receiver, preţul acestuia fiind de 75 euro. Partea bună este că sunt băieţi de treabă şi poţi plăti acest receiver şi in rate.

Un lucru care m-a deranjat destul de mult la acest serviciu este faptul că selectarea volumului dorit din telecomanda Dolce este extrem de lentă, şi astfel trebuie să ţii tot timpul şi telecomanda televizorului aproape. Altfel, dacă este melodia ta preferată pe MTV şi vrei să dai volumul la maxim, s-ar putea să se termine clipul pănă vei reuşi.

Calitate imagine:

Puterea semnalului: 75%

Calitatea semnalului: 90%

Satelit: Hellas

Pachet standard: 5 euro+TVA/ lună sau 3,9 euro+TVA/lună pentru abonaţii Romtelecom

Nr. programe pachet standard: 45

Cost instalare: 120 euro+TVA sau 35 euro+TVA pentru abonaţii Romtelecom

Pachet complet: 7,4 euro+ TVA + preţ pachet standard/lună

Nr. programe pachet complet: 63

Boom

Cei de la Boom vin cu o idee originală pe piaţa providerilor de servicii de televiziune digitală: canale tv proprii. Dacă ceilalţi provideri se mulţumesc cu cel mult un canal propriu pentru a-şi face reclamă la servicii, cei de la Boom s-au chinuit să realizeze canale tematice pentru toate gusturile. Cu toate că aceste posturi nu emit toată ziua, sunt extrem de utile mai ales in momentele acelea cănd ştii că ai o multitudine de posturi tv la dispoziţie, dar totuşi nu ai la ce să te uiţi. Printre aceste posturi tv tematice se numără: Boom Action - pentru impătimiţii filmelor de acţiune, Boom Sport One - pentru pasionaţii de sporturi cu transmisiuni ale meciurilor de fotbal din Serie A şi in exclusivitate din Primera Division sau Boom HOP! - un canal semieducativ pentru cei mici. O funcţie care mi s-a părut destul de interesantă o reprezintă introducerea de mici imagini in cadrul banner-ului din partea de jos a ecranului. Aceste imagini sunt folosite pentru a indica genul filmului: spre exemplu pentru filmele horror va apărea un pumnal. Acest lucru mi se pare extrem de util atunci cănd te plimbi printre canale incercănd să găseşti un program interesant. Pentru a nu rata programele preferate, ai la dispoziţie meniul pentru notificări. Selectezi programul dorit, şi apoi, cu ajutorul "booked programme notification time", poţi alege să fii anunţat de inceperea programului cu pănă la 30 de minute inainte. Ca şi la Dolce, modificarea volumului se face extrem de incet şi vei avea nevoie şi in acest caz de telecomanda aparatului tv pentru a nu imbătrăni pănă apare o nouă liniuţă la volum. Ce mi-a plăcut la Boom este canalul de Karaoke pe care il poţi folosi pentru a-ţi distra prietenii ce vin in vizită. Acest canal găzduieşte o mulţime de videoclipuri cu versurile subtitrate şi cel mai frumos este că ai un buton pentru a scoate vocea şi a lăsa doar negativul să cănte. Astfel, vei putea arăta tuturor talentele tale ascunse.

Calitate imagine:

Puterea semnalului: 95%

Calitatea semnalului: 95%

Satelit: Amos 2

Pachet standard: 6,9 euro+TVA

Nr. programe pachet standard: 39

Cost instalare: gratuit, in custodie

Pachet complet: 18.99 euro+TVA

Nr. programe pachet complet: 74

Max

Serviciul de televiziune oferit de Max TV este tot pe bază de cartelă, dar utilizatorul poate veni singur cu echipamentul său de recepţie prin satelit şi să achiziţioneze de la provider doar cartela. Bineinţeles că echipamentul trebuie să indeplinească anumite condiţii de compatibilitate cu sistemul de recepţie Max, dar e o idee foare bună pentru cei care au deja o antenă de satelit.

Imaginea este de o calitate bună, iar varietatea de programe recepţionate este foarte mare. Sistemul de recepţie Max dispune

de trei LNB-uri - Low Noise Block. Aceste LNB-uri sunt folosite pentru a efectua recepţia şi conversia semnalelor venite de la sateliţi, iar in cazul Max sunt necesare trei astfel de dispozitive, intrucăt Max primeşte semnale de la trei sateliţi diferiţi: Sirius, Hotbird şi Eutelsat. Astfel se vor putea recepţiona o mulţime de programe şi posturi radio gratuite transmise in toată Europa. In total, datorită recepţiei de la cei trei sateliţi, vei putea beneficia de peste 500 de canale tv.

Pentru a te abona la Max poţi opta pentru pachetul de bază, care conţine 40 de canale tv, pentru care vei plăti o sumă de 22 RON/lună plus o mulţime de alte canale din Italia, Rusia, Spania şi multe alte ţări. Pe lăngă pachetul de bază mai puteţi adăuga pachetele Max Pack - programe cu filme, Max Evolution - posturi tv cu documentare, Max Plus - sport şi filme pentru adulţi, Max Science - setul de programe Discovery, Max Energy sau Max Explore - programe Viasat şi Explorer.

Meniul oferit de Max este uşor de utilizat, iar navigarea printre canale este foarte facilă mai ales datorită funcţiei de ordonare alfabetică a listei de posturi tv recepţionate. Cum numărul acestora este extrem de mare, este foarte greu să parcurgi lista in căutarea unui anumit post. Dar dacă foloseşti ordonarea alfabetică vei accesa acel post tv intr-un timp foarte scurt.

O facilitate pe care o oferă Max TV o reprezintă faptul că poţi să inregistrezi programele cu un Video sau DVD Recorder, facilitate pe care nu o oferă toţi providerii de astfel de servicii.

Calitate imagine:

Puterea semnalului: 87%, 92%, 86%

Calitatea semnalului: 98%, 99%, 99%

Satelit: Sirius, Hotbird, Eutelsat

Pachet standard: 22 RON

Nr. programe pachet standard: 40

Cost instalare: Â gratuit, in custodie

Pachet complet: 60 RON

Nr. programe pachet complet: 55 canale plătite +Â peste 500 gratuite

Digi TV

Unul dintre cei mai vechi provideri de televiziune digitală de la noi, Digi TV, se remarcă printr-o arie de acoperire a serviciilor foarte mare. Şi acest provider oferă posibilitatea abonatului să vină cu propriul echipament - antenă şi LNB, fiind necesară doar achiziţionarea decodorului şi a cartelei.

La abonare vei putea opta pentru unul dintre cele două sisteme: Hyundai sau Humax. Un sistem Hyundai cu antenă, decodor şi LNB are preţul de 255 lei fără TVA, iar un sistem Humax poate fi achiziţionat la preţul de 285 lei fără TVA. Aceste echipamente pot fi plătite şi in rate timp de trei, şase sau 12 luni. De asemenea, poţi opta pentru varianta de a primi echipamentele in custodie, caz in care acestea sunt gratuite, dar vor trebui returnate la terminarea contractului.

In cazul in care aveţi mai multe aparate tv in casă, costul abonamentului nu se va mări pentru un număr de maximum patru televizoare. In schimb va trebui să plătiţi pentru fiecare aparat tv un decodor adiţional. Costul unui decodor este de 195 RON pentru Hyundai şi 225 Ron pentru Humax.

In cadrul testului pe care l-am realizat, la compararea imaginilor in paralel cu imaginile oferite de ceilalţi provideri, Digi TV s-a clasat pe ultimul loc la calitatea imaginii. Cu toate acestea, diferenţele intre imagini sunt destul de mici, dar totuşi sesizabile.

Ce aduce interesant Digi TV este sistemul Pay per View. Cei de la Digi TV pun la dispoziţia utilizatorului două canale proprii cu cele mai noi filme. Programul acestor canale poate fi găsit pe internet sau in meniu. Utilizatorul işi poate alege un număr de filme difuzate pe acele canale, filme ce vor fi decodate contra sumei de 4 RON/film.

Un lucru care mi s-a părut destul de supărător este inconstanţa volumului. Dacă treci de la un canal tv la altul vei avea niveluri diferite ale volumului. Acest lucru este destul de deranjant dacă e linişte: va trebui să reglezi şi volumul după ce schimbi canalul.

Calitate imagine:

Puterea semnalului: 80%

Calitatea semnalului: 98%

Satelit: Intelsat

Pachet standard: 16,70 RON+TVA

Nr. programe pachet standard: 36

Cost instalare: gratuit in custodie

Pachet complet: 24,60 RON+TVA

Nr. programe pachet complet: 77

Cum am testat

Ştiind că vom realiza un test de televiziune digitală, ne-am antrenat degetele pentru butonare, ne-am inarmat cu floricele şi... suc şi am dat drumul noilor noastre plasme cu diagonală de 106 cm Panasonic Viera.

Meniu

Mai intăi am luat fiecare provider in parte şi ne-am jucat cu diferitele meniuri, in timp ce am analizat cu mare atenţie calitatea imaginilor. Toţi providerii au fost suficient de amabili ca să ne pună la dispoziţie intreaga grilă de programe, şi astfel am putut constata diferenţe intre programele oferite. Am vrut să vedem căt de uşor sunt de folosit telecomenzile şi căt de facilă este navigarea printre meniurile oferite. Astfel am testat diferite funcţii cum ar fi programarea filmelor sau blocarea unor anumite programe.

Transmisie

Am dorit să realizăm un clasament al celor mai bune transmisii prin vizionarea in paralel a mai multor provideri. Cum plasmele nu cresc in copaci, din păcate nu am putut face rost decăt de două modele identice pentru test şi ne-am limitat la a compara două căte două imaginile transmise. Ne-a fost puţin greu cu Max TV, deoarece imaginile transmise de ei au o intărziere de circa patru secunde faţă de ceilalţi provideri, insă cu ajutorul funcţiei de ingheţare a imaginii am putut realiza şi aceste comparaţii.

Şi pentru că televiziunea digitală se bazează pe o transmisie prin aer, am fost la datorie pentru a testa chiar şi pe timpul furtunilor calitatea imaginilor. Una dintre concluziile importante este aceea că trebuie să vă asiguraţi că antena este foarte bine ancorată, deoarece in caz contrar, dacă antena se mişcă căt de puţin, nu vei mai vedea nimic.

Una peste alta, imaginile recepţionate prin televiziunea digitală sunt de o calitate mult superioară celor recepţionate prin televiziunea analogică.

×