x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Televizoare de buzunar

Televizoare de buzunar

de Alexandru Radescu    |    20 Noi 2009   •   00:00
Televizoare de buzunar

Noi generaţii de terminale mobile pentru transmisiile TV. Iar dacă nu este telefon sau alt gadget, echipamente dedicate sunt încorporate în autovehicule.



O dată cu trecerea la telefonia de generaţia a treia, operatorii îşi puneau multe speranţe (financiare) în mobileTV. Numai că 3G-ul a dezamăgit şi pentru aceste servicii. Abia cu trecerea la HSDPA (în special 7.2Mbps), reţelele operatorilor pot pune accent, în business-ul lor, şi pe mobileTV. Sigur, pe măsură ce broadband-ul mobil măreşte viteza, ţintind LTE (Long Time Evolution), transmisiile TV pe terminale se vor îmbunătăţi, atât din punct de vedere al transmisiei în sine, cât şi al posibilităţilor de interactivitate.

Dar mai există şi o altă variantă, un "canal separat" de cel de voce, pentru a nu mai aglomera reţeaua. DVB-H (digital video broadcasting-hendheld) a convins o serie de producători în a-şi adapta terminalele pentru transmisii digitale, mai ales că UE l-a ales ca standard de difuzare.

Cel mai nou dispozitiv este Nokia 5330 Mobile TV Edition, pe care producătorii finlandezi preferă să-l numească "entertainment hub". Are un ecran de 2.4 inci (cam mic), cameră foto de 3.2MP, iar în ceea ce priveşte bateria se promit şase ore pentru urmărire continuă a programelor TV. Se va vinde cu preţuri începând de la 155 de euro. Primul terminal cu tuner DVB-H al celor de la Nokia a fost N92 şi a fost lansat în 2005.

Flo TV
Dar DVB-H nu este singurul standard pentru transmisii mobileTv. Qualcomm a impus în SUA MediaFLO. Primele terminale cu această platformă au fost de la Samsung şi LG, prezentate la începutul lui 2006. Qualcomm are o companie separată pentru acest business, care furnizează platforma Flo TV. Zilele trecute au lansat un dispozitiv dedicat, Flo TV Personal Television, cu ecran de 3.5 inci, streaming video la 15-30fps (320x240 QVGA).

5395-107290-caseta.jpg
Deja încorporate în spătarul scaunului de avion, la fel de bine pot funcţiona televizoarele în tetiera scaunelor de la maşină

Încorporabil în maşină, programe pe bani

Unele familii cu copii au optat pentru un DVD player la drum lung. Cum cei mici se plictisesc repede, un DVD cu desene animate poate fi o soluţie optimă. Iată că mobileTV poate fi o alternativă. Platforma FloTV de la Qualcomm poate fi utilizată şi prin intermediul unui mic ecran încorporat în scaunul de la maşină, la fel cum se urmăresc filme în avion. FloTv are contracte pentru transmisia de programe cu CBS Mobile, CNBC, Comedy Central, Fox News Channel, MTV etc.

Dacă se doreşte achiziţionarea unui Flo TV Personal Television, dezvoltat împreună cu HTC, gadget-ul costă 249 de dolari. Utilizarea programelor TV este gratuită timp de şase luni, după care trebuie să plătească abonamente cuprinse între 9 şi 15 dolari. Pentru început, cei interesaţi îl pot cumpăra doar prin intermediul Amazon.com şi Bestbuy.com.

×
Subiecte în articol: IT