Eforturile agentiei NASA de a realiza o conexiune Internet pe planeta Marte nu mai sunt de mult un secret. Dar pana sa se implineasca acest vis, o echipa internationala a reusit sa faca un transfer de date intr-o retea de computere la viteza record de 101GB/s.
ALEXANDRU RADESCU
|
TEHNOLOGIE. Computerele au ajuns sa "vorbeasca" intre ele la viteze ametitoare
|
Cum ar fi daca am putea descarca trei filme in format DVD intr-o secunda? Deocamdata, "senzatia" aceasta este familiara doar unui grup de cercetatori care a realizat "conexiunea-record" intre Pittsburgh si Los Angeles. Cele doua echipe tocmai au castigat concursul Supercomputing Bandwidth Challenge, reusind sa realizeze o viteza a conexiunii in reteaua comuna de computere de 101 GB/s. Vechiul record fusese stabilit de aceeasi echipa de oameni de stiinta, cu un an in urma, si era vorba de 23.2GB/s, conform Zdnet. Ca sa facem o comparatie, pe Internet recordul la transfer date este de 4,23 GB/s, in timp ce reteaua Internet 2 poate "doar" 10 GB/s.
PENTRU STUDIUL UNIVERSULUI. Echipa care a reusit acest record este formata din oameni de stiinta de la institute precum Caltech, Fermilab sau universitatile din Marea Britanie, Coreea, Brazilia.
Dupa cum a declarat seful echipei de cercetare, Harvey Newman, profesor de fizica la California Institute of Technology, conexiunea de 101GB/s nu a durat decat cateva minute, in timpul unei demonstratii derulate pe parcursul a aproximativ 90 de minute.
Aceasta rata de transfer a fost realizata prin protocolul "FAST TCP", dezvoltat de profesorul Steven Low de la Institutul Caltech.
Scopul experimentului este acela de a dezvolta o tehnologie care sa permita fizicienilor din diverse colturi ale lumii sa colaboreze la proiecte de anvergura, derulate prin intermediul retelelor de computere. Se preconizeaza transfer de date care sa genereze fisiere de sute de mii de GB, schimb de informatii care ar trebui facut in decurs de cateva ore si nu zile, ca in prezent.