x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Turk Telekom, aproape de piaţa românească

Turk Telekom, aproape de piaţa românească

04 Mai 2010   •   00:00

Invitel, al doilea mare furnizor de servicii de telefonie fixă din Ungaria, a anunţat că a început negocieri exclusive cu grupul de telecomunicaţii Türk Telekom, controlat de Oger Telecom, fostul proprietar al Telemobil, pentru vânzarea unei divizii internaţionale, care include şi Euroweb Romania.

Grupul turc va achiziţiona divizia International Wholesale Business a Invitel, incluzând toate acţiunile Invitel International AG, respectiv AT-INVITEL GmbH, Invitel International Hungary Kft şi SC EuroWeb Romania SA, se arată într-un comunicat al Invitel, preluat de Mediafax.

Euroweb Romania este unul dintre jucătorii importanţi ai pieţei de telecomunicaţii din România. Invitel este acţionarul principal al Euroweb Romania din 2005. Grupul ungar deţine cea mai mare infrastructură alternativă proprie din Sud-Estul Europei şi reuneşte mărcile Invitel, Memorex şi Euroweb.

Compania şi-a axat activitatea pe furnizarea de soluţii de comunicaţii IP şi Internet destinate segmentului de afaceri, precum şi pe integrarea strategică a serviciilor complementare acestora, ca de exemplu VoIP şi video-telefonie.

Euroweb România a înregistrat anul trecut o creştere cu 4% a profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA), la 9,9 milioane lei, la afaceri de 42 milioane lei, în scădere cu 5,6% faţă de 2008. În 2008, Euroweb a raportat un EBITDA de 9,5 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 44,5 milioane lei.

Invitel este controlată de grupul danez de telecomunicaţii TDC prin divizia Hungarian Telephone & Cable Corp.

Hakam Kanafani, directorul de dezvoltare al Oger Telecom, acţionar majoritar al Türk Telekom, a declarat în mai 2009 că operatorul turc de telecomunicaţii vizează achiziţii de până la un miliard de dolari în Europa de Est, în România, Kosovo, Kazahstan şi Bulgaria.

Oger Telecom este controlat de grupul Saudi Oger, care a deţinut, indirect, şi operatorul de telefonie mobilă Telemobil din România, prin intermediul companiei Inquam România, până la preluarea acestuia de către furnizorul de telefonie mobilă Cosmote în 2009. Cosmote a semnat, în iunie 2009, un acord pentru achiziţia Telemobil, operatorul reţelei Zapp, iar tranzacţia care a presupus plata a 61 de milioane de euro pentru acţiuni şi preluarea de către compania elenă a unor datorii şi alte obligaţii financiare în valoare de 146 de milioane euro, s-a finalizat în noiembrie 2009.

 

×
Subiecte în articol: redactie