x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un computer din sase a fost infectat in 2004

Un computer din sase a fost infectat in 2004

05 Oct 2004   •   00:00

Mai bine de o treime din computerele utilizatorilor casnici din Romania au fost infectate, potrivit unui raport asupra amenintarilor informatice in 2004. Companiile stau ceva mai bine, cu o medie de 7% din computere afectate de virusi.

CRISTIAN IONITA

In jur de 330.000 de computere au fost infectate anul acesta in tara noastra. Asta inseamna ca virusii au reusit sa patrunda in unul din sase computere. Potrivit productorului de programe antivirus BitDefender, aproximativ 15% din computerele au fost afectate. 7% apartin domeniului corporate, iar 35% utilizatorilor casnici.

CAUZE. Exista mai multe cauze care au condus la aceasta rata apreciabila a infectiilor. Prima ar fi numarul destul de mic de computere protejate cu programe antivirus. Din cele peste 2,2 milioane de computere romanesti, doar 1,6 milioane au instalat un program antivius, potrivit estimarilor BitDefender. Asta inseamna ca un computer din patru este neprotejat.

A doua cauza o reprezinta inmultirea exponentiala a virusilor. Producatorii romani de antivirusi au detectat doar in primele sase luni ale acestui an 11.650 de noi virusi sau variante ale acestora. Prin comparatie, in semestrul intai al anului trecut au fost descoperiti doar: 1.650 de virusi noi, pentru ca in semestrul doi al lui 2003, numarul acestora sa creasca la 6.430.

VIERMI. A treia cauza o reprezinta "reprofilarea" hackerilor catre virusi tot mai periculosi. Acestia prefera sa creeze virusi de tip worm (vierme), renuntand treptat la virusii de tip mass mailer. Explicatia este destul de simpla: virusii de tip vierme exploateaza problemele de securitate ale Windows si pot infecta un computer fara sa mai fie nevoie de interventia utilizatorului, ci doar de un computer al carui sistem de operare nu a fost updatat. Asta inseamna ca infecteaza computerul fara sa mai fie nevoie ca utilizatorul sa deschida un fisier atasat unui mesaj e-mail.

Drept dovada, 75% din numarul total al virusilor identificati in 2003 erau de tip mass mailer, iar 25% de tip vierme. Anul acesta, procentul viermilor a crescut la 35% din numarul total, in timp ce virusii de tip mass mailer reprezinta 65%.

METODE

"Apar in fiecare zi noi virusi care se raspandesc prin e-mail, folosind adrese colectate din calculatoarele infectate sau vectori virali care lasa in urma un backdoor prin care un hacker poate avea acces la informatiile stocate pe sistemul infectat" - Cosmin Mares, expert in securitate informatica

RISCURI

Atat pentru utilizatorii individuali, cat si pentru companii, infectarea sistemului cu un virus comporta o serie de riscuri. La capitolul "pierderi directe" pot fi incluse sustragerea de informatii de pe computerele infectate sau chiar secrete de serviciu ori baze de date (de cele mai multe ori, hackerii pot accesa PC-urile infectate). Alti virusi pot distruge fisiere de sistem, sterge informatii de pe computerele infectate sau bloca conexiunea la Internet. In cazul unei companii, scade productivitatea. In situatiile extreme, infectarea cu un virus poate duce la blocarea activitatii companiei respective.
×
Subiecte în articol: IT