x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un creier pentru casa digitală

Un creier pentru casa digitală

de Alexandru Radescu    |    31 Mai 2008   •   00:00
Un creier pentru casa digitală

Un panou central porneşte aparatul de aer condiţionat sau pune în funcţiune camerele de supraveghere. De la acelaşi ecran alegi muzica în camere şi potriveşti intesitatea luminii în funcţie de sonorităţi.

Un panou central porneşte aparatul de aer condiţionat sau pune în funcţiune camerele de supraveghere. De la acelaşi ecran alegi muzica în camere şi potriveşti intesitatea luminii în funcţie de sonorităţi.

 
La Intel Developer Forum 2005, Don MacDonald (ge­neral manager Intel Digital Home Group) spunea despre Casa Digitală că nu este definită prin formă, dimensiuni sau am­plasare, iar oportunităţile conceptului nu sînt limitate la utilizarea unui singur aparat electronic. Marii jucători din zona IT&C au venit cu diverse proiecte pentru “Casa Digitală”, existînd şi o alianţă a companiilor pentru promovarea acestui concept. În fond, amplasarea în locuinţă a unui sistem prin care să fie controlate diverse echipamente electrice şi electronice face parte din evoluţia tehnologiilor. Ca şi în alte situaţii, preţul are un rol decisiv în “popularizarea” tehnologiei. În acest caz, pieţele de succes sînt în Asia, în Emirate şi în SUA, iar China a devenit o importantă ţintă pentru producătorii din acest domeniu. De altfel, LG a semnat recent un contract cu dezvoltatorul chinez, grupul KunHe, pentru a implementa tehnologia HomeNet în 6.000 de apartamente. Grupul construieşte în prezent apartamente în principalele oraşe din Zhejiang, noua zonă de lux a Chinei. HomeNet este numele sub care firma coreeană dezvoltă sistemul Digital Home şi, în funcţie de complexitatea implementării, există varianta Basic şi Premium. Sistemul poate conecta la un server atît electronicele (inclusiv telefonie VoIP), cît şi electrocasnicele sau camere video de suprave­ghere. Prezentă şi pe piaţa din Orientul Mijlociu, compania coreeană deţinea anul trecut o cotă de piaţă de 25% pe segmentul home network, valoarea contractelor de furnizare de soluţii HomNet ajungînd la 8 mili­oane de dolari.

 
HOME SERVER. Microsoft nu putea scăpa acest domeniu, iar în ediţia din acest an a CES-ului, chiar Bill Gates a prezentat oferta companiei pe acest segment. Mai întîi a dezvăluit modul în care un utilizator casnic poate privi la tv sau poate naviga folosind un Xbox 360, dispozitiv IP conectat. De asemenea, Windows Home Server poate fi un server hub pentru multimedia în “casa digitală”.

 
“LA APĂ”. Dar ce farmec ar avea echiparea unei case cu atîta electronică dacă nu am avea în preajmă şi o piscină inteligentă? De data asta avem de-a face cu un echipament prezent şi pe piaţa românească, fiind dezvoltat de Dinotec. Sistemul permite controlul tuturor parametrilor piscinei prin intermediul unui touch-panel de 5.7 inci, centrul acestei teh­nologii care oferă avantajul redu­cerii numărului de interfeţe necesare pentru manipulare, dar şi a numă­rului de cabluri necesare pu­nerii în funcţiune a mecanismului. Dacă vreţi să găsiţi apa din bazin la o anumită temperatură cînd ajungeţi acasă, puteţi controla întregul mecanism şi prin intermediul unui PDA.

×
Subiecte în articol: IT