x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Unde vor ajunge procesoarele

Unde vor ajunge procesoarele

20 Oct 2004   •   00:00

In ultima saptamana, "batalia procesoarelor" a reprezentat capul de coloana pentru toate publicatiile electronice din IT&C. Cel mai dezbatut subiect i-a avut ca protagonisti pe cei de la Intel, care au anuntat faptul ca renunta la fabricarea procesorului Pentium 4 la 4Ghz.

ALEXANDRU RADESCU

Daca Internetul ar fi avut boxe, decibelii emanati de comentariile la aceasta stire ar fi concurat "bubuiala" unui concert rock. De fapt, s-au conturat doua tabere: cei care se tot intrebau: "la ce folos un procesor la 4Ghz pentru PC-urile noastre, ale caror soft-uri nu necesita asemenea viteza ?"; de cealalta parte, "suparatii" pe Intel care sustineau ca limitele tehnologiei au invins inginerii companiei. Oricum, Intel declara in continuare ca va mari performanta procesoarelor prin cresterea cache-ului, astfel ca Pentium 4 va beneficia de un cache la 2MB.

CONCURENTA. Imediat dupa acest anunt, apare AMD care spune ca lansa peste cateva zile Athlon 64 FX - 55, ceea ce pentru inraitii gameri ar putea fi cadoul perfect de sarbatori (cam scump, ce-i drept). Si pentru ca cel mai mare producator de cip-uri nu putea sta deoparte, Intel anunta pentru noiembrie Pentium 4 Extreme Edition la 3,46 GHz. Conform Zdnet, Pentium 4 EE va veni echipat si cu 2M cache, FSB la 1.066 MHz.

Inceputul de saptamana este tot hardware, cu o veste buna, cel putin pe hartie. Conform The Register, Intel va ieftini cu pana 31% procesorele mobile Pentium M si Celeron M, precum si cele din "marca" Centrino. "Oficial", reducerea preturilor urmareste cresterea vanzarilor de notebook pentru sarbatorile care se apropie, dar exista si varianta conform careia obiectivul este "Centrino 2" care ar trebui sa apara pe piata in primul trimestru din 2005. Dar cum pana la "portile Orientului" e drum lung, speram sa nu apara vreo taxa pe traseu.

×
Subiecte în articol: IT