x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viitorul zune bine

Viitorul zune bine

de Lucian Mandruta    |    22 Sep 2006   •   00:00
EDITORIAL
Imaginati-va o lume in care hotul poate sa transfere altora, fara nici un suport fizic, banii pe care tocmai vi i-a scos din portofel. Si mai imaginati-va ca o companie pune mana pe piata acestui tip de schimb cu marfa furata. Cineva va face bani buni, nu? Sunteti pe-aproape: cineva va face un munte de bani. Cel cu speraclul. Si, apropo, am uitat sa va spun: in materie de muzica si filme, oamenii cinstiti sunt cam in minoritate. Stiti pe cineva care nu are muzica sau filme pentru care nu a platit drepturi de autor?

Dar asta e situatia in tarile in curs de dezvoltare. In pietele mature, companiile care produc continut au ajuns la o strategie de supravietuire in care au inclus producatorii de hardware. Calculatoarele, playerele portabile si alte dispozitive se vor umple tot mai mult cu continut platit. Cu card, pe net, cu puncte, cu orice alta metoda. In directia asta merg lucrurile: piratii vor iesi singuri pe banca de rezerve a istoriei.

Cum naiba sa convingi pe cineva sa dea bani pe ceva ce poate lua gratis de la un prieten? Well, cuvantul-cheie e de origine anglo-saxona: e mai cool asa. Mai toti producatorii de hardware, de la Toshiba si Samsung la Sony si Apple, au pus la punct adevarate lanturi trofice, in care animalul care ne canta in ureche e hranit cu muzica (si de curand si filme Disney, la Apple) de pe site-uri de internet, la care muzica se plateste la bucata. Nu exista nici un avantaj fata de furtul muzicii pe site-uri la fel de specializate si bazate prin Rusia sau Hong Kong. Insa pur si simplu pare mai cool sa iei de pe ITunes decat de pe PiratiiDinCaraibeMP3.com... Si-n plus, pentru o generatie de lenesi, site-urile comerciale sunt oleaca mai prietenoase. Dai un ban, dar stai in fata, unde e si largime de banda. Nu in ultimul rand, procesele publice, cu scandal, intentate de cateva companii de discuri i-au mai speriat pe cei mai slabi de inger.

Totusi, sa ne intoarcem la hotii care suntem. Si care am vrea sa ne facem baieti buni, daca cineva ne-ar da o sansa. Insa toate site-urile cu muzica legala ii baga in seama doar pe bogati. Poti cumpara Ipod in Romania, insa nu poti cumpara muzica de pe site-ul ITunes, la care aparatul tau se leaga automat, ca sa-ti faca in ciuda. De filme, nici nu mai vorbim. In schimb (cine stie castiga!), un milion de soft-uri disponibile in magazin sau pe net te ajuta sa pui filmul de pe divx pe ecranul playerului portabil. Furi, pentru ca nu ai ce asculta, vorba taranului de la 1907.

Ultimul venit pe piata, playerul Zune de la Microsoft stie si el ca trebuie sa vanda in doua lumi: cea a oamenilor cinstiti si cea a hotilor. Pentru primii, utilizatorii vor putea cumpara muzica pe puncte, ca sa nu se mai sperie ca le fura cineva de pe cartea de credit. Pentru cei din urma, aparatul e compatibil MP4 si alte fisiere simpatice, care nu te intreaba neaparat de unde ai filmul asta care nici n-a aparut in cinematografe...

Asa ca, nenea Bill, noi ne-am face oameni de treaba. Dar cine se ingrijeste sa ia tentatia din magazine? Dumneata, care te pregatesti s-o vinzi?

×
Subiecte în articol: IT muzica