x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viruşii informatici se cuibăresc şi în oameni

Viruşii informatici se cuibăresc şi în oameni

27 Mai 2010   •   00:00

Un cercetător de la University of Reading din Marea Britanie s-a "infectat" cu un virus informatic, în cadrul unui program prin care se investighează riscurile potenţiale asociate dispozitivelor electronice implantate în corpul uman.



Profesorul Mark Gasson de la School of Systems Engineering, din cadrul University of Reading, a declarat că studiul său are implicaţii deosebite pentru diverse dispozitive precum stimulatoarele cardiace şi implanturile cohleare, care, deşi sunt construite cu o tehnologie modernă, pot fi atacate de viruşii cibernetici.

Mark Gasson a introdus un virus într-un cip electronic care i-a fost implantat în braţul stâng, în urmă cu un an.
"Ne-am obişnuit deja cu aceste dispozitive ca nişte mici computere, capabile să stocheze informaţii, să comunice între ele şi să îndeplinească operaţiuni simple. Însă, odată cu aceste noi abilităţi vin şi noi riscuri, cum este acela de a fi atacate de viruşii cibernetici", a declarat Mark Gasson pentru ft.com, preluat de Mediafax.

"Există câteva implicaţii deosebit de importante pentru dispozitivele medicale. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă cineva ar crea un virus care poate să oprească de la distanţă stimulatoarele cardiace", a adăugat cercetătorul britanic.

Cipul din braţul cercetătorului britanic este unul de identificare cu ajutorul undelor radio, o versiune a tehnologiei utilizate de sistemele de securitate ale magazinelor şi de cele pentru identificarea animalelor de companie. Dispozitivul, de mărimea unui bob de orez, îi garantează savantului britanic accesul în birourile din campusul universitar şi accesarea telefonului său mobil.

Odată infectat cu virusul cibernetic, microcipul a contaminat sistemul-sursă cu care comunica, iar virusul a încercat să se răspândească şi la celelalte cipuri din sistem.

Dispozitivele implantate au devenit tot mai frecvente în SUA, unde acestea sunt folosite, de exemplu, pentru a păstra dosarele medicale ale pacienţilor. Noua tehnologie a fost utilizată, parţial, în scopuri de securitate, de Biroul General al Procuraturii din Mexic, companiile de pază şi supraveghere, dar şi de un club de noapte din Barcelona.

×
Subiecte în articol: redactie