x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virusul saptamanii - Velasco

Virusul saptamanii - Velasco

27 Ian 2005   •   00:00

Inca un virus pentru celulare

Tanarul "insectar" cu virusi pentru telefoane mobile s-a imbogatit cu inca un exemplar. Unul exotic: provine din Brazilia si este mandria unui programator destul de cunoscut in tara sa. Marcos Velasco are 32 de ani si detine in garajul casei un muzeu al computerelor (sunt 104 piese), pe care puteti sa-l admirati, de la distanta: www.velasco.com.br. Iar daca tot ati ajuns pe site-ul sau, poate sunteti interesat si de codul unui vierme nou-nout, botezat dupa numele creatorului: Velasco (seamana putin cu "Frankenstein", nu?). Expertii in securitate informatica (de la F-Secure, Symantec sau Kaspersky) au studiat virusul si i-au dat, la randu-le, diverse nume: "Lasco.A", "Symbos_Vlasco.A" sau "Lasco".

Partea buna a vestii este ca noul virus face parte din categoria "dovada ca se poate". Nu are o componenta distructiva asupra dispozitivului in care se instaleaza. Pentru a se raspandi, are nevoie de terminale cu bluetooth si sistem de operare. Daca o persoana care are in mobil acest "virus-experiment" se afla in apropierea unei alte persoane cu telefon mobil echipat cu bluetooth (activat, fireste), Velasco "sare" in celalalt celular, infectandu-l.

Dupa cum a declarat pentru New York Times, creatorul virusului "Velasco" nu crede ca ar putea fi "pedepsit" in vreun fel.

"Eu nu public virusi ca sa provoc panica. Fac asta doar pentru a raspandi cunoastere. Nu cred ca ar trebui pedepsita cunoasterea", a marturisit programatorul brazilian. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT