x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Wii Remote în roluri inedite

Wii Remote în roluri inedite

de Jurnalul National    |    24 Mai 2008   •   00:00

Un doctorand al Universităţii americane Carnegie Mellon, Johnny Chung, probabil sătul de joacă, s-a hotărît să întrebuinţeze controller-ul Wii şi în scopuri mai neobişnuite, poate nu la fel de distractive, dar oricum destul de inovatoare şi de ce nu… avantajoase.

Un doctorand al Universităţii americane Carnegie Mellon, Johnny Chung, probabil sătul de joacă, s-a hotărît să întrebuinţeze controller-ul Wii şi în scopuri mai neobişnuite, poate nu la fel de distractive, dar oricum destul de inovatoare şi de ce nu… avantajoase. Aşa că a ales o modalitate de a face cu ajutorul Wii Remote ca suprafeţele touchscreen interactive să fie la îndemîna oricui posedă un astfel de dispozitiv.

Atuu-ul controller-ului Wii în acest caz este camera cu infraroşu încorporată în el, cu performanţe superioare majorităţii camerelor web pentru PC-uri. Primul experiment al lui Chung constă în detectarea şi redarea mişcării obiectelor pe ecranul unui televizor. “Ingredientele” experimentului sînt: Wii Remote, un panou format din mai multe leduri infraroşu în centrul cărora este aşezat controller-ul şi puţină bandă reflectorizantă. Pentru a detecta mişcarea, obiectul aflat în mişcare ar trebui să devină într-un fel sau altul o sursă emitentă de lumină în infraroşu. La asta foloseşte banda reflectorizantă. Lipită pe degete, ea reflectă lumina de la panoul cu infraroşu aşezat deasupra televizorului pe care va putea fi urmărită animaţia şi transformă degetele în surse de infraroşu a căror mişcare va fi detectată. Cercetătorul pune la dispoziţie pe site-ul său şi nişte programe care permit aplicaţii grafice mai complexe, de tipul interacţiunii de la distanţă cu o textură digitală.

Acesta este doar începutul demonstraţiei. Următorul pas constă în transformarea peretelui sau a mesei în suprafaţă interactivă. Cu un pix din care s-a scos mina şi s-a introdus un led infraroşu alimentat cu o baterie, imaginea de pe ecranul computerului, proiectată pe orice suprafaţă, devine uşor de manipulat. Pixul trebuie doar să se afle în raza de acoperire a Wii Remote. Controller-ul se conectează la PC prin Bluetooth, se calibrează prin patru puncte – pentru a se realiza o corespondenţă între coordonatele suprafeţei proiectate şi cele ale camerei cu infraroşu, astfel încît pixul ia rolul mouse-ului.

Tehnologie de apărare

Germania ocupă locul al treilea în topul celor mai mari exportatori de tehnologie militară din lume, după Statele Unite şi Rusia. Potrivit publicaţiei Der Spiegel, în 2007, Chile a semnat un contract cu Berlinul, pentru achiziţionarea a 140 de tancuri germane Leopard 2A4. Deşi pozează într-un stat pacifist, mai scrie Der Spiegel, care citează raportul unui thnk-tank din Bonn, Germania vinde anual armament în valoare de aproxi­mativ un miliard de euro către ţările în curs de dezvoltare. Berlinul devine astfel prima capitală europeană unde se semnează cele mai multe contracte de export de tehnică militară din Uniunea Europeană.

Pe urmele lui Da Vinci

Un japonez, care a construit cel mai mic elicopter din lume, intenţionează să prezinte performanţele invenţiei sale în memoria unui geniu renascentist. Gennai Yanagisawa, în vîrstă de 75 de ani, se pregăteşte de “un exerciţiu de forţă”. În cursul zilei de mîine, 25 mai, japonezul va zbura cu micuţul elicopter deasupra Florenţei, regiune în care în urmă cu 556 de ani s-a născut Leonardo da Vinci. Yanagisawa a lucrat la aparatul său – GEN H-4, dotat cu două rotoare, patru motoare, un scăunel şi o rezemă­toare pentru picioare – încă de la sfîrşitul anilor ‘90. Elicopterul japonezului zboară cu aproximativ 90 de kilometri pe oră şi nu poate rezista în aer mai mult de 30 de minute.

Avion de pasageri supersonic

Agenţia de explorări aerospaţiale japoneză JAXA şi Agenţia spaţială americană NASA au anunţat semna­rea unui acord de colaborare în do­meniul tehnologic pentru realizarea unui avion supersonic de pasageri silenţios. Japonia şi-a exprimat deja dorinţa să finalizeze acest proiect pînă în 2025 - 2030, informează Agenţia France Press, citată de Rompres. Modelul urmează să re­pro­ducă fenomenul de “boom sonic”, fenomen care se produce atunci cînd un avion zboară cu  o viteză mai mare decît cea a sunetului.

Robotul fotograf Gigapan

Un robot, dezvoltat de Universitatea Carnegie Mellon, din oraşul american Pittsburgh, în colaborare cu Agenţia Spaţială a SUA (NASA), Google şi National Geographic, poate transforma orice aparat digital modest într-o cameră foto superpanoramică de înaltă rezoluţie, informează săptămînalul britanic Sunday Times. În cadrul unui experiment recent, robotul Gigapan a reuşit să captureze 360 de imagini ale Golfului San Francisco în doar zece minute, iar cu ajutorul unui software fotografiile individuale “au fost lipite” unele de altele, obţinîndu-se o imagine de sine stătătoare de înaltă rezoluţie. Gigapan, care poate captura ima­gini cu o rezoluţie de o sută de ori mai mare decît orice aparat performant din lume, urmează să fie prezentat publicului în viitorul apropiat. Creatorii Gigapan nu au oferit date concrete cu privire la costul de vînzare a unui astfel de sistem, dar spun că tehnologia va costa “cîteva sute de dolari”.

Robot... pe aripile vîntului

Ştirea că un om-rachetă a zburat, la o altitudine de peste doi kilometri cu 300 de kilometri pe oră a făcut deja înconjurul lumii. Performanţa aparţine unui inginer elveţian, care a decis într-o bună zi să-şi încerce singur sorţii de izbîndă în lumea competitivă a aerospaţialelor. Pilotul Yves Rossy a creat un motor de propulsie, pe care l-a ataşat la două aripi speciale şi la un costum conceput din kevlar şi apoi... şi-a luat zborul, după ce a fost catapultat de un avion. Timp de şapte minute, el a planat deasupra localităţii elveţiene Bex din Munţii Alpi. Costumul şi întregul sistem de zbor au costat aproximativ 120.000 de lire sterline.

×
Subiecte în articol: infrarosu tehno wii remote