x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Zapp pregăteşte lansarea 3G

Zapp pregăteşte lansarea 3G

30 Apr 2008   •   00:00

Serviciile de telecomunicaţii de generaţia a treia (3G) în reţeaua Zapp, operată de Telemobil, vor fi lansate cel mai tîrziu în toamna acestui an, a declarat directorul general al operatorului, Chris Bataillard.



Serviciile de telecomunicaţii de generaţia a treia (3G) în reţeaua Zapp, operată de Telemobil, vor fi lansate cel mai tîrziu în toamna acestui an, a declarat directorul general al operatorului, Chris Bataillard.

Înainte de lansarea comercială, reţeaua 3G va acoperi din punct de vedere tehnic 19 oraşe pînă la sfîrşitul lunii iunie, într-o primă etapă, respectîndu-se astfel angajamentele luate la cîştigarea uneia din ultimele două licenţe 3G scoase la licitaţie de statul român. În prezent, Zapp are deja instalate cel puţin o staţie 3G în 11 din cele 19 oraşe, urmînd ca la finalul acestei etape 5,5 milioane de români să fie în raza de acoperire a reţelei de generaţia a treia a Zapp. Cu noua reţea 3G, operatorul va avea posibilitatea de a oferi viteze de transfer de date de 3 ori mai mari decît în prezent, pînă la 7,2 Mbs la descărcare şi pînă la 384 kbs la încărcare. Cu ocazia lansării comerciale, compania va avea în ofertă numai modemuri HSDPA, de 7,2 Mbps, nu şi terminale. O nouă ofertă de terminale va fi lansată pînă la Crăciun, au declarat reprezentanţii companiei. Reţeaua operată de Telemobil se bazează pe tehnologia CDMA, dezvoltată de compania americană Qualcomm, în banda de frecvenţă de 450 MHz.

UPGRADE. Tot din luna iunie, abonaţii Telemobil vor putea efectua transmisii de date la viteze mai mari ca urmare a upgrade-ului reţelei CDMA, prin introducerea variantei Revision A a tehnologiei EV-DO (Evolution Data Optimized) ce va permite viteze de transfer al datelor de pînă la 3,6 Mbps. În prezent, platforma EV-DO permite transferuri la viteze de 2,4 Mbps la descărcare şi pînă la 153,4 kbps la încărcare.

TARIFARE. Începînd cu data de 1 iunie 2008, tarifele practicate de Zapp vor fi exprimate în euro. Suma finală de pe factură va fi în continuare prezentată în RON. Facturarea va avea ca bază de calcul tarifele în euro, care vor fi transformate în RON la cursul de schimb al BNR din data emiterii facturii.

×
Subiecte în articol: IT