x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Zeroll, virusul care face ravagii pe messenger

Zeroll, virusul care face ravagii pe messenger

31 Aug 2010   •   00:00

Zeroll este un malware care se răspândeşte prin intermediul unor numeroase programe de tip messenger şi transmite text în mai multe limbi.

Experţii Kaspersky Lab au descoperit până acum patru versiuni ale acestui vierme, a cărui familie a fost denumită IM-Worm.Win32.Zeroll. Imediat ce pătrunde în computer, acesta caută lista de contacte din programul IM şi se autotransmite către toate adresele pe care le găseşte. Infecţia se produce în momentul în care utilizatorul accesează un link dintr-un mesaj instant primit, despre care crede că îi va afişa o fotografie interesantă. În locul fotografiei, utilizatorul este direcţionat către un fişier infectat care se descarcă automat în sistem.

IM-Worm.Win32.Zeroll are şi funcţionalitate de backdoor, adică poate prelua controlul asupra unui computer, fără ca utilizatorul să ştie acest lucru. După ce intră în sistem, viermele contactează un centru (server) de comandă şi control, iar după ce primeşte comenzile prin IRC începe să descarce în sistem alte programe periculoase. Interesant este faptul că acest vierme se conectează la diferite canale IRC, în funcţie de ţară şi de programul de mesagerie instant existent pe computerul infectat. Potrivit experţilor BitDefender, acest lucru este avantajos pentru hackeri, deoarece pot controla şi clasifica sistemele infectate în funcţie de ţară şi de clientul de mesagerie instant folosit, permiţând apoi trasmiterea de comenzi personalizate, utile atunci când se lansează mesaje spam care ţintesc un anumit public.

Capacitatea de a trimite mesaje compuse în multe limbi diferenţiază aceşti viermi de majoritatea celor transmişi prin IM. IM-Worm.Win32.Zeroll foloseşte 13 limbi diferite, inclusiv engleza, germana, spaniola şi portugheza.

La momentul de faţă, cele mai multe infecţii s-au înregistrat în Mexic, Brazilia, Peru şi SUA, dar au fost identificate cazuri şi în Africa, India sau ţările europene, cu preponderenţă în Spania.

×
Subiecte în articol: IT