x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Schimbă-ţi urgent parolele! Virusul HeartBleed gata să provoace o CATASTROFĂ pentru internet. Mail-urile şi reţelele de socializare, primele vizate

Schimbă-ţi urgent parolele! Virusul HeartBleed gata să provoace o CATASTROFĂ pentru internet. Mail-urile şi reţelele de socializare, primele vizate

10 Apr 2014   •   14:14
Schimbă-ţi urgent parolele! Virusul HeartBleed gata să provoace o CATASTROFĂ pentru internet. Mail-urile şi reţelele de socializare, primele vizate

Experţii IT din întreaga lume le recomandă utilizatorilor de internet să-şi schimbe parolele, în special la serviciile de e-mail, de banking sau la reţelele de socializare, după descoperirea virusului HeartBleed, considerat deja una dintre cele mai periculoase ameninţări din istoria internetului.

Virusul afectează site-urile care au folosit programul OpenSSL pentru securizare, profitând de o vulnerabilitate.

Deja platforma de blogging Tumblr, deţinută de Yahoo, a solicitat utilizatorilor să-şi schimbe toate parolele, sfat dat şi de marile companii internaţionale de securitate online.

HeartBleed poate copia parolele, asigurând astfel acces la fişiere şi date private ale utilizatorilor.

Google a avertizat mai multe companii care au folosit Open SSL despre ameninţare, înainte de a face vestea publică, pentru a remedia vulnerabilitatea.

"Dacă oamenii s-au logat pe aceste site-uri în timpul perioadei de vulnerabilitate, este o bună şansă ca parolele lor să fi fost deja recoltate", a declarat Ari Takanen, ofiţer însărcinat cu tehnologia de la compania de securitate online Codenomicon.

"Este o idee bună să schimbăm parolele la toate portalele pe care le folosim", a adăugat acesta.

Şi alţi experţi în securitatea online s-au arătat şocaţi de veste.

"Catastrofal este cuvântul potrivit. Pe o scară de la 1 la 10, avem de-a face cu un 11", a spus şi expertul Harvard, Bruce Schneier.

Potrivit mashable.com, este recomandat să se schimbe parolele la următoarele servicii online:

Reţele sociale:

Facebook - Este încă neclar dacă Facebook a fost afectat, iar reprezentanţii companiei spun că au lucrat deja la rezolvarea vulnerabilităţii. Este recomandată, însă, schimbarea parolei, pentru maximă siguranţă.

"Am lucrat la rezolvarea vulnerabilităţii înainte ca ameninţarea să fie făcută publică. N-am detectat activităţi suspecte, dar încurajăm oamenii să îşi schimbe parola", au declarat reprezentanţii Facebook.

LinkedIn - LinkedIn nu a folosit programul OpenSSL, prin urmare nu este necesară schimbarea parolei.

"Noi nu am folosit OpenSSL nici pentru www.linkedin.com, nici pentru www.slideshare.net. Prin urmare, HeartBleed nu prezintă un risc pentru aceste site-uri", a declarat compania.

Tumblr - Tumblr a fost vulnerabil la virus şi a luat deja măsuri de securitate. Este totuşi recomandată schimbarea parolei. "Nu avem dovezi că site-ul a fost afectat şi, ca majoritatea reţelelor, am luat măsuri imediate de a rezolva problema", au declarat reprezentanţii Tumblr.

Twitter - Este încă neclar dacă Twitter a fost afectat de problemă sau dacă a luat măsuri de securitate. Compania nu a dat încă date pe marginea acestui subiect.

E-mail

Gmail - Gmail a fost vulnerabil la virus, compania luând deja măsurile de securitate necesare. "Am evaluat vulnerabilitatea şi am luat măsurile necesare pentru a proteja serviciile Google", au declarat reprezentanţii companiei. Google susţine că nu este necesară schimbarea parolelor, însă experţii citaţi de mashable.com afirmă că ar fi totuşi prudentă înlocuirea acestora.

Hotmail / Outlook - Serviciile Hotmail şi Outlook nu au folosit programul OpenSSL, prin urmare nu au fost supuse la risc. Schimbarea parolelor nu este necesară.

Yahoo Mail - Yahoo a fost vulnerabil la virus şi lucrează şi în prezent la înlăturarea vulnerabilităţii. Este recomandată schimbarea parolelor.

"Imediat ce am aflat de problemă am început să o reparăm. Lucrăm şi în prezent la securizarea celorlalte site-uri pe care le deţinem", au declarat reprezentanţii Yahoo.

Au mai fost supuse vulnerabilităţii serviciile Dropbox şi SoundCloud, fiind recomandată schimbarea parolei.

×