x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Creaţii

de Ioana Lataretu    |    07 Iul 2008   •   00:00

Maria Lătăreţu a avut un ­re­per­toriu de peste 1.000 de cîn­te­ce interpretate, incluzîndu-le şi pe cele create sau culese.

Maria Lătăreţu a avut un ­re­per­toriu de peste 1.000 de cîn­te­ce interpretate, incluzîndu-le şi pe cele create sau culese.

 
La fel de mare a fost şi puterea creatoare a Ma­­riei Lă­tă­­reţu, crea cu mul­tă uşu­­rin­ţă un cîntec nou, oricînd şi oriunde. Melodia, versul şi ri­ma veneau ca un izvor, cu­sînd o ie gorjenească, fă­cîn­du-şi treburile casei, mergînd în lungile turnee, ori se tre­zea din somn cu cîntecul pe buze. Fiecare cîntec creat îl trecea prin filtrul sufletului şi al minţii de nenumărate ori, pînă îl aducea la forma dorită, la forma definitivă.

Optimismul, sensibilitatea şi delicateţea Mariei Lătăreţu nasc întotdeauna din creaţiile fermecătoare, ele sînt zbuciumul minţii şi liniştea sufletului.

testamentul. Dintre preţioasele creaţii pomenesc testamentul muzi­cal al Mariei Lătăreţu: “Vă las cîntecele mele”. Toate cîntecele cuprinse sînt nemuritoare, amintind de unul dintre ele: “Mai ţii minte măi dragă Mărie”, care nu este altceva decît portretul muzi­cal al artistei.

Cîntecele Mariei Lătă­reţu, interpretate, culese sau create au devenit nemuritoare, ele au trecut ho­tarele ţării, fiind cunoscute de la Moscova la Cairo, de la Aman la Atena, aducînd artistei apelativele de Cră­iasă, Prinţesă şi Regină a cîntecului popular româ­nesc.

Respectul, dragostea şi iubirea mea pentru Maria Lă­tăreţu, măicuţa mea dra­gă, sentimente curate, întotdeauna le transformam într-o floare şi cu ea îi ieşeam în întîmpinare. Era cea mai fericită mamă din lume.

Aş fi vrut să-i muţumesc pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru familia noastră, dar a plecat prea repede de lîngă noi. A fost stîlpul de nădejde şi de dragoste al casei.

Dacă viaţa ne desparte de cei dragi, o parte din ei rămîne în noi şi-i păstrăm cu noi pînă la sfîrşit.

×