Maria Lătăreţu a avut un repertoriu de peste 1.000 de cîntece interpretate, incluzîndu-le şi pe cele create sau culese.
Maria Lătăreţu a avut un repertoriu de peste 1.000 de cîntece interpretate, incluzîndu-le şi pe cele create sau culese.
La fel de mare a fost şi puterea creatoare a Mariei Lătăreţu, crea cu multă uşurinţă un cîntec nou, oricînd şi oriunde. Melodia, versul şi rima veneau ca un izvor, cusînd o ie gorjenească, făcîndu-şi treburile casei, mergînd în lungile turnee, ori se trezea din somn cu cîntecul pe buze. Fiecare cîntec creat îl trecea prin filtrul sufletului şi al minţii de nenumărate ori, pînă îl aducea la forma dorită, la forma definitivă.
Optimismul, sensibilitatea şi delicateţea Mariei Lătăreţu nasc întotdeauna din creaţiile fermecătoare, ele sînt zbuciumul minţii şi liniştea sufletului.
testamentul. Dintre preţioasele creaţii pomenesc testamentul muzical al Mariei Lătăreţu: “Vă las cîntecele mele”. Toate cîntecele cuprinse sînt nemuritoare, amintind de unul dintre ele: “Mai ţii minte măi dragă Mărie”, care nu este altceva decît portretul muzical al artistei.
Cîntecele Mariei Lătăreţu, interpretate, culese sau create au devenit nemuritoare, ele au trecut hotarele ţării, fiind cunoscute de la Moscova la Cairo, de la Aman la Atena, aducînd artistei apelativele de Crăiasă, Prinţesă şi Regină a cîntecului popular românesc.
Respectul, dragostea şi iubirea mea pentru Maria Lătăreţu, măicuţa mea dragă, sentimente curate, întotdeauna le transformam într-o floare şi cu ea îi ieşeam în întîmpinare. Era cea mai fericită mamă din lume.
Aş fi vrut să-i muţumesc pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru familia noastră, dar a plecat prea repede de lîngă noi. A fost stîlpul de nădejde şi de dragoste al casei.
Dacă viaţa ne desparte de cei dragi, o parte din ei rămîne în noi şi-i păstrăm cu noi pînă la sfîrşit.