x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Mari interpreti de Folclor Doină, doină...

Doină, doină...

de Ioana Lataretu    |    07 Iul 2008   •   00:00

Puterea inter­pre­tativă a Ma­riei Lătăreţu a fost şi a rămas inegalabilă şi inconfundabilă.

Puterea inter­pre­tativă a Ma­riei Lătăreţu a fost şi a rămas inegalabilă şi inconfundabilă.

 
Intona fraza muzi­ca­lă de o claritate şi dicţie perfectă. Ma­ria Lătăreţu a fost una din cele mai mari ­doinitoa­re ale ţării noastre. Farmecul cu care interpreta doina ro­mâ­nească, cîntecul lung, ­ar­haic a cucerit sufletul oameni­lor, la fel interpreta cîntecele vechi, doinele de jale, de du­rere, de haiducie.

Cu aceeaşi dragoste şi dă­ruire interpreta “hăulite gorjeneşti”, cîntece de dragoste şi dor, horele şi sîrbele, ce te fă­ceau să tresalţi de încîntare.


ŞLAGĂRE.
În anul 1960, în casa noastră a poposit profesorul şi compozitorul Dumitru Vasilescu Liman. Auzise de privighetoarea cîn­tecului românesc, Maria Lă­tă­reţu, impresionat de glasul cald şi plin de frumuseţe al ar­tistei, a venit să-i în­cre­din­ţeze din compoziţiile sale, mu­zică uşoară. Şi-a exprimat do­rinţa ca aceste melodii să fie transformate în cîntece folclo­rice. În numai două zile, reu­şita a fost imensă, cele trei melodii au luat drumul folclo­rului. Compozitorul Dumitru Vasilescu Lipan se acompania la mandolină, iar Maria se juca cu vocea.

Piesele de muzică uşoară devenite folclor sînt: “Haide, hai cu dor şi lună”, “Trifoiaş cu fire crude”, “Uită-mi-te maică, uită”.

 
“Cînd cînta la Ateneul Român, acompaniată de Orchestra “Barbu Lăutaru”, doina “Nană, nană, dorul meu te cheamă” sau “Oltule, Olteţule” şi “Lie Cio­cîrlie”, oamenii plîn­geau şi-i răsplăteau ­talentul cu ovaţii şi imense buchete de flori sau pur şi simplu aruncau cu flori pe scenă”
Ioana Lătăreţu, nora artistei

×