Interpretul Tiberiu Ceia mărturiseşte că o asculta pe Maria Lătăreţu ca pe o minune, considerînd că ar trebui să mai treacă încă 100 de ani pentru a se mai naşte un asemenea talent
Muzica i-a alinat destinul. Menirea ei pe pămînt a fost scena. Publicul a iubit-o şi nu o va uita niciodată.
Interpretul Tiberiu Ceia mărturiseşte că o asculta pe Maria Lătăreţu ca pe o minune, considerînd că ar trebui să mai treacă încă 100 de ani pentru a se mai naşte un asemenea talent: “Copil fiind, îmi amintesc cu mare plăcere că m-am trezit în casă, la un moment dat, cu un aparat de radio Telefunken. Interpretam cîntecele Mariei Lătăreţu «împreună cu ea» la radio, în oglindă”.
Cei doi mari artişti s-au cunoscut spre sfîrşitul carierei Mariei Lătăreţu, cînd Tiberiu Ceia era tînăr debutant, prin anii studenţiei: “Eram în biroul readactorului-şef de la «Electrecord», de pe vremea aceea. Maria Lătăreţu îl ruga pe acest domn să o lase să înregistreze piesa «Vă las cîntecele mele». Avea o căldură specială, o privire cum numai ea putea să aibă. Am să ţin minte toată viaţa cît a insistat, cît a încercat să-l convingă că această piesă va fi un mare succes. Era cîntecul care a rămas ca un testament pentru noi, interpreţii de folclor, dar şi pentru toţi cei care o iubeau”.
HOHOTE DE RÎS. Maria Lătăreţu avea un umor desăvîrşit: “Îmi aduc aminte din povestirile Ioanei Radu că odată în holul Televiziunii s-a întîlnit cu Aurel Baranga. I-a prezentat-o pe Maria Lătăreţu, aceasta mestecînd tot timpul ceva. După ce a plecat dramaturgul, Ioana Radu a apostrofat-o, spunîndu-i: «Ai înnebunit şi tu cu ciunga, precum copiii zilelor noastre?». Maria cu umorul ei fermecător i-a răspuns: «Am un şorici pe care îl mestec!». Asta îi «antrena» glasul şi coardele vocale”, îşi aminteşte Tiberiu Ceia.
VORBA CALDĂ. Interpreta Viorica Flintaşu îşi aminteşte cu mare plăcere de Maria Lătăreţu: “Am cunoscut-o în sala de repetiţii de la Ateneul Român, unde Orchestra «Barbu Lăutaru» susţinea spectacole pe la sfîrşitul anilor ’60, cînd, eu, ca tînără debutantă, îmi încercam puterile într-ale cîntecelor. Şansa de a apărea în acel spectacol cu marii interpreţi ai vremii o consider un mare privilegiu. Maria avea vorba caldă, dulce, precum îi este şi cîntecul, o vorbă mai dulce decît mierea. Era luminată în permanenţă de zîmbet, făcînd mai uşoară comunicarea cu cei din jur. Ea rămîne un reper şi o garanţie a evoluţiei în timp a cîntecului popular românesc. Este îmbucurător faptul că mulţi dintre interpreţii consacraţi de astăzi au debutat cu cîntecele sale, aşa cum se întîmplă, de fapt, şi cu cei care debutează astăzi”.
“Maria Lătăreţu este un stîlp al muzicii folclorice. Alături de marele Ion Luican este un reper pentru toţi interpreţii. Cîntecele ei îmi apar în minte şi de fiecare dată fredonez. Am iubit-o dintotdeauna şi de fiecare dată cînd o ascult mă cuprinde un sentiment de dulce nostalgie. Dintotdeauna această femeie m-a fascinat”
Tiberiu Ceia